Het circuit van Zandvoort ANP
F1 Zandvoort

De Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort wordt volgend jaar van 3 tot en met 5 september gehouden. De internationale autosportfederatie FIA en Formula One Management (FOM) hebben dat dinsdag laten weten.

Aanvankelijk zou de GP van Nederland dit jaar op 3 mei op het circuit van Zandvoort plaatsvinden, maar de uitbraak van het coronavirus maakte dat onmogelijk. Het zou de eerste Formule 1-race in Nederland in 35 jaar zijn.

De organisatoren van de Dutch Grand Prix zijn blij met de nieuwe datum in 2021. "De terugkeer van de Formule 1 naar Nederland is natuurlijk mogelijk gemaakt door gezond ondernemersinitiatief, maar vooral door de massale belangstelling van de vele racefans in ons Nederland", stelt sportief directeur Jan Lammers van de Nederlandse GP.

Piek zomervakanties voorbij

"Deze nieuwe datum, vlak na de zomer, heeft als voordeel dat de piek van de zomervakanties achter de rug is, dat de kans groot is dat het weer goed is en dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus dan beperkter zullen zijn. Dit is een geweldige datum voor Zandvoort en de gehele regio"', aldus Lammers.

Aanvankelijk stond in het eerste weekeinde van september in 2021 de Historic Grand Prix gepland op Zandvoort. Dat evenement verschuift naar 16 tot en met 18 juli.

Op de voorlopige kalender voor 2021 staan 23 races geprogrammeerd. Een ervan (in het weekeinde van 23 tot en met 25 april) moet nog worden ingevuld. Bij de GP's van Spanje (9 mei) en Brazilië (14 november) is een voorbehoud gemaakt. Daar moeten de contractonderhandelingen nog worden afgerond.

Formule 1-seizoen 2021

Het seizoen begint op 21 maart in Melbourne (Australië) en wordt op 5 december afgesloten in Abu Dhabi. Op 28 november staat de omstreden Grand Prix van Saudi-Arabië op het programma. Het is voor het eerst dat daar een Formule 1-race plaatsvindt.

Er is kritiek op de toewijzing, omdat Saudi-Arabië het niet zo nauw neemt met het respecteren van mensenrechten. De Grand Prix van Vietnam, die dit jaar voor het eerst gereden zou worden, heeft nog geen plek op de nieuwe kalender.

Het huidige Formule 1-seizoen heeft veel te lijden gehad van de uitbraak van het coronavirus. Veel races werden geschrapt. Het seizoen begon pas in juli in Oostenrijk en telt slechts zeventien races. Er staan nu nog vier races op het programma: Turkije, twee keer Bahrein en de slotrace in Abu Dhabi.

In maart reed Max Verstappen al zijn eerste rondjes op het circuit van Zandvoort dat helemaal vernieuwd is vanwege de Grand Prix van Nederland.

Lammers vlagt Verstappen weg op Zandvoorts asfalt

STER reclame