Virgin vervoert voor het eerst passagiers met hyperloop
In de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada heeft de hyperloop van het bedrijf Virgin voor het eerst passagiers vervoerd. Twee medewerkers van het bedrijf van miljardair Richard Branson legden 500 meter af in zo'n 15 seconden.
De zweeftrein haalde volgens de BBC een topsnelheid van 172 kilometer per uur. Dat is een fractie van de gedroomde snelheid van het nieuwe transportsysteem: ongeveer 1000 kilometer per uur.
'Historische dag'
In de hyperloop vliegt een capsule door een buis die vrijwel vacuüm gezogen is. Door de lage luchtweerstand kan de capsule hoge snelheden bereiken. Daarnaast zweeft de gondel op een magnetisch veld, zodat er geen wrijving is. Ook spelen weersomstandigheden geen rol.
Virgin spreekt in een persbericht van een "historische dag" in de transportgeschiedenis. "Met de succesvolle test van vandaag hebben we aangetoond dat deze drang om te innoveren de manier waarop mensen werken, leven en reizen de komende jaren zal veranderen", zegt Branson.
De eerste passagierstest met de hyperloop van Virgin:
Zes jaar geleden startte Virgin met de ontwikkeling van de hyperloop, nadat zakenman Elon Musk in 2012 voor het eerst had gesproken over de technologie. Voor de passagierstest schoot Virgin eerst zo'n 400 keer een onbemande capsule door de buis op het testtraject in Nevada.
Wereldwijd werken er inmiddels tal van bedrijven aan hun eigen hyperloops. Vorig jaar meldde de Delftse startup Hardt Hyperloop een paar miljoen te hebben aangetrokken via grote bedrijven en ondernemers.
Er is veel interesse in de technologie, omdat het een duurzaam alternatief kan zijn voor met name korte-afstandsvluchten. Zo kan de vacuümtrein klimaatneutraal opereren.