Zo komt het testcentrum eruit te zien.
NOS Nieuws

Groningers schrikken van komst hyperloop: witte buis in je uitzicht

Met gejuich ontvingen politici en bestuurders in de provincie Groningen vrijdag het nieuws over de komst van het Europese testcentrum voor de hyperloop, een snel transportsysteem waarbij capsules door vacuüm buizen worden geschoten. Maar omwonenden zijn minder blij.

"Wij wisten hier niets van. Het uitzicht wordt toch wel verkracht door een dikke witte buis in het landschap", zegt een bewoner van het landelijke gebied waar het testcentrum moet komen, ten oosten van de stad Groningen.

Kunstenaar Klaas Lageweg kocht drie maanden geleden een huis in het gebied. "Het vrije uitzicht voor en achter was een van de redenen om hier te komen wonen." Hij wist niets van de plannen voor het futuristische buizensysteem. "Pas vorige week kwam er iemand van de gemeente met een lullig briefje", zegt hij tegen RTV Noord.

Lageweg verwacht veel overlast. "Alleen al vanwege de aanleg. Al het bouwverkeer dat langskomt, het heien en de herrie. De vorige bewoners hebben net aardbevingsschade hersteld. Maar misschien moeten we maar een nulmeting doen."

Ook zijn buurman is ontstemd. "Natuurlijk weet je dat er ontwikkelingen kunnen zijn en dat de stad uitbreidt. Maar het verandert hier binnen een jaar tijd, terwijl wij daar niet van op de hoogte waren gesteld."

De locatie van het testcentrum voor de hyperloop

De gemeente laat weten "de opmerkingen en zorgen graag aan te horen tijdens de bewonersavond begin januari".

Lageweg voorspelt dat de buurt zich gaat roeren. "We gaan er zeker over nadenken om een eisenpakket neer te leggen." Ook zijn buurman is strijdbaar. "De overheid heeft verzaakt in de informatieplicht. Als het moet ga ik procederen tot aan de Hoge Raad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl