NOS Nieuws

Wekdienst 6/11: Uitslag verkiezingen VS? • Akkoord over geld voor Groningse huizen

Goedemorgen! De uitslag van de presidentsverkiezingen in de VS laat waarschijnlijk niet meer lang op zich wachten. Verder wordt vandaag bekend hoeveel geld er wordt gereserveerd voor de versterking van Groningse huizen en gaan vier Italiaanse regio's in lockdown.

De zon breekt vanuit het zuiden meer door en eventueel aanwezige mist lost op. Het wordt 11 graden bij weinig wind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De kans is groot dat we vandaag horen wie de winnaar is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er wordt al drie dagen geteld, en in sommige staten zijn de kandidaten Donald Trump en Joe Biden slechts duizenden stemmen van elkaar verwijderd.
  • Vanmiddag wordt duidelijk hoeveel geld de overheid vrijmaakt voor de versterking van huizen in Groningen die zijn beschadigd door de gaswinning. RTV Noord sprak vorige maand van een "miljardenakkoord", waar Groningse bestuurders en het Rijk het na maanden onderhandelen over eens zijn geworden.
  • In vier Italiaanse regio's, waaronder Lombardije (met als hoofdstad Milaan) en Piemonte (hoofdstad Turijn), geldt vanaf vandaag een zware lockdown. Mensen mogen er alleen naar buiten om naar hun werk te gaan of boodschappen te doen. Cafés, restaurants en de meeste winkels gaan dicht. In heel Italië geldt vanaf vanavond een avondklok.

Wat heb je gemist?

Enkele seconden na het begin van de toespraak van Trump zijn meerdere nieuwszenders weg geschakeld vanwege zijn beweringen dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Onder meer MSNBC, CBS, ABC en CNBC stopten met het uitzenden van de speech.

Nieuwszender CNN heeft wel de volledige toespraak uitgezonden, maar presentator Jake Tapper zei direct na de speech dat het "een treurige avond voor de Amerikaanse democratie" is.

Ook bij Fox News, dat wordt gezien als een pro-Trump-zender, werd vastgesteld dat er geen bewijs is voor verkiezingsfraude. Presentator John Roberts zei na afloop van de toespraak dat Trump bezig is met een alternatieve route naar het Witte Huis.

Zo ging dat afkappen in zijn werk:

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De een stemde Trump en wacht gelaten op de uitslag. De ander stemde Biden en kan bijna geen oog dichtdoen. Mohamed Brahimi uit Massachusetts en Erna Morain uit Iowa over hoe zij de de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen beleven.

'Alsof je naar een operatie op je eigen lichaam kijkt: pijnlijk, maar je moet wel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl