Een vrouw in een overstroomde straat in La Lima (Honduras)
NOS Nieuws

Tientallen doden door storm Eta in Midden-Amerika

De tropische storm Eta, die al drie dagen over delen van Midden-Amerika trekt, heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Eta kwam dinsdag als orkaan aan land in Nicaragua, met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur.

Daarna zwakte Eta af tot tropische storm, maar de harde wind en zware regenval richtten gisteren en vandaag ook in Honduras en Guatemala veel schade aan. Volgens de president van Guatemala zijn er tientallen doden gevallen door de storm.

Inwoners van het plaatsje San Pedro Sula, in het noordwesten van Honduras, vertellen over de schade door hoogwater:

'Mijn hele huis stond onder water'

In het zuidelijker gelegen Panama worden nog acht mensen vermist, na overstromingen en aardverschuivingen bij de grens met Costa Rica. "De situatie is zorgelijk, er is veel hulp nodig", zegt de burgemeester van een van de getroffen gebieden. In meerdere Midden-Amerikaanse landen zijn veel huizen overstroomd.

Record

Eta geldt als een van de krachtigste orkanen in jaren in Midden-Amerika, hoewel de kracht inmiddels dus wel is afgenomen. De laatste vergelijkbare orkaan die aan land ging in Nicaragua was Felix, in 2007.

Eta was de 28ste orkaan die dit seizoen een naam kreeg. Daarmee brak de tropische cycloon het record uit 2005, toen 27 orkanen een naam kregen.

Orkaan Eta is ontstaan op de Caribische Zee, ten zuiden van Jamaica. Naar verwachting trekt de tropische storm nu richting Cuba.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl