Schade die werd aangericht door de vorige orkaan, Zeta
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal namen dit orkaanseizoen, nummer 28 heet Eta

De nieuwste orkaan die zich aan het vormen is boven de Atlantische Oceaan breekt het record van stormen die in een orkaanseizoen een naam hebben gekregen. Het record van 2005 stond op 27 tropische stormen met een naam. Eta komt daar nu bij en het seizoen duurt nog tot 30 november.

De tropische storm Eta heeft zich gevormd op de Caribische Zee ten zuiden van Jamaica en neemt de komende twee dagen snel in kracht toe tot orkaankracht, zegt Weerplaza. Vooral het grensgebied tussen Honduras en Nicaragua kan zich opmaken voor de orkaan, die er waarschijnlijk woensdag aan land komt.

Tot nu toe zijn vier orkanen uitgegroeid tot de derde categorie: Laura, Teddy, Delta en Epsilon. Eta zou de vijfde kunnen worden.

Zeta

De vorige orkaan, Zeta, van de tweede categorie, raasde afgelopen donderdag over het zuidoosten van de Verenigde Staten. Ten minste zes mensen kwamen om het leven. Twee miljoen mensen in verschillende zuidelijke staten zaten tijdelijk zonder stroom.

Een aantal stembureaus dat al open was voor de verkiezingen van aanstaande dinsdag, moest tijdelijk sluiten.

Waarom een naam?

Orkanen krijgen een naam zodat meteorologen, wetenschappers en onderzoekers, maar ook hulpverleners en scheepsbemanningen zeker weten dat ze het over dezelfde orkaan hebben. Op het moment dat in het Atlantisch gebied een tropische storm ontstaat, krijgt die een naam. Dat is als de windsnelheid is opgelopen tot 39 mijl per uur (63 kilometer per uur).

De namen volgen de letters van het alfabet en beginnen elk seizoen weer bij de a. Als de letters op zijn, is het Griekse alfabet aan de beurt.

Ook in Nederland krijgen stormen sinds vorig jaar een naam. Het gaat in principe om stormen waarvoor code oranje of rood wordt afgegeven. Het KNMI heeft ervoor gekozen omdat het kan helpen bij de communicatie over stormen. Het KNMI heeft een lijst met namen opgesteld. Mogelijk wordt het publiek in de toekomst betrokken bij de naamgeving. Het weerinstituut werkt samen met Groot-Brittannië en Ierland, waar burgers suggesties kunnen insturen.

Vanuit Eumetnet, een netwerk van Europese meteorologische diensten, wordt een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl