NOS NieuwsAangepast

Regels voor groepslessen 'ruim te interpreteren', en dat doen sportscholen ook

Een lesje zumba, spinning of bodypump zit er nu niet in: het kabinet maakte gisteren bekend dat de komende twee weken mensen niet mogen sporten in groepslessen. Maar wat is nou precies een groepsles? Brancheorganisaties NL Actief en Vereniging Yogascholen zeggen de hele dag bezig te zijn geweest om bij het ministerie duidelijk te krijgen welke definitie geldt - en wat dus de gevolgen zijn.

Volgens de nieuwe regels mag je met maximaal twee personen en een instructeur sporten, zolang iedereen afstand houdt. Er mogen meerdere van dit soort groepjes naast elkaar sporten, zolang die groepjes afstand houden, er een duidelijk afbakening is en de groepjes niet mengen. Daardoor zien sportscholen tóch mogelijkheden om de groepslessen door te zetten.

"Het is duidelijk dat een les met muziek en een instructeur een groepsles is", zegt Ronald Wouters van NL Actief. "Maar is het ook een groepsles als meerdere mensen individueel en op afstand in een zaal op een matje met dumbles werken, terwijl een trainer toekijkt? Dat is eigenlijk hetzelfde als mensen die individueel trainen in een zaal."

Tijdslot in plaats van les

Met die vraag worstelen meer sportscholen. Een Amsterdamse sportschooleigenaar laat weten dat bij hen de groepslessen morgen doorgaan. "Wij doen een soort crossfit-achtige les, met een korte briefing aan het begin. Daarna voert iedereen individueel de sportoefeningen uit, onder begeleiding van een trainer. Om aan de regels te voldoen, vervangen we het woord 'les' door 'tijdslot' en 'groepsles' door 'training'. Wij willen ons echt heel graag houden aan de regels en vinden dat dit moet kunnen."

De eigenaar wil anoniem blijven, omdat de beslissing om de lessen door te zetten gevoelig kan liggen. De naam is wel bekend bij de redactie.

'Zoals altijd tegenstrijdigheden en onduidelijkheid'

Een aantal sportscholen heeft besloten om de deuren komende twee weken te sluiten. Zoals Rocycle, dat in drie grote steden spinninglessen geeft. "Het belangrijkst is dat de zorg ontlast wordt, dus in die zin is dit een klein offer voor ons", zegt Rogier van Duyn van Rocycle. "Maar ik vraag me wel af wat het verschil is tussen een groepsles en dertig mensen in een zaal. Bij ons zitten mensen vast op hun fiets en de instructeur komt er ook niet af."

Ook dansstudio Meijers, met onder meer locaties in Arnhem en Doetinchem, gaat de komende twee weken dicht. "Het is zoals altijd dat er tegenstrijdigheden en onduidelijkheden zijn", zegt eigenaresse Sheila Meijers. "Maar wij hebben zelf besloten, in samenspraak met de docenten, dat groepslessen nu niet wenselijk zijn. Hoe vervelend ook, de maatregelen zijn begrijpelijk." Meijers stort zich nu weer op het online lesgeven.

Ook yogascholen zullen waarschijnlijk weer overstappen op livestreams, want ook daar zijn de komende twee weken groepslessen niet mogelijk. Een harde klap voor de branche. "We draaien al een tijdje op halve capaciteit en kunnen net de docenten betalen", zegt Marco Rodie van Vereniging Yogascholen Nederland en eigenaar van drie yogascholen.

"Nu weer twee weken sluiting, betekent dat docenten, die vaak zzp'ers zijn, opnieuw de eerste klap krijgen. En we krijgen nu de eerste signalen dat yogascholen aan het omvallen zijn."

Regels 'ruim te interpreteren'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten dat je mag trainen met één of twee mensen, maar niet in de vorm van een groepsles. Over de verwarring die bij sportscholen hierover bestaat, laat een woordvoerder weten dat de regels altijd ruim te interpreteren zijn, en dat daarom "mensen ook zelf moeten afvragen of een bepaalde les kan of niet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl