NOS NieuwsAangepast

Kabinet: niet naar het buitenland en musea, theaters en zwembaden dicht

Het kabinet roept iedereen op om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. Dat wil zeggen niet in de kerstvakantie, maar ook niet in de eerste helft van januari. Bij de eerste coronagolf waren veel besmettingen terug te voeren op wintersportvakanties. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.

Dat melden bronnen aan de NOS. Premier Rutte en minister De Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen.

De oproep geldt ook voor 'gele' landen en gebieden. Geel in het reisadvies betekent dat er risico's zijn, oranje betekent alleen noodzakelijke reizen. Over een compensatie voor de reisbranche wordt binnen het kabinet nog overleg gevoerd.

Verder sluit het kabinet de komende twee weken bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen.

Groepsgrootte

De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag naar respectievelijk 20 en 30.

Sportscholen blijven open omdat sport een te belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen is, zegt het kabinet. Maar mensen mogen er niet sporten in groepslessen. Over de sauna's en zwembaden verschillen de berichten inmiddels. De sauna's zouden toch open mogen blijven, maar of dat ook geldt voor de zwembaden al dan niet horend bij een sauna, is niet duidelijk.

De maatregelen gaan morgen vanaf 22.00 uur in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl