Agenten bewaken een plaats delict in Wenen AP Photo

Terreurgroep IS claimt verantwoordelijkheid voor de aanslag in Wenen van gisteravond. De groep heeft beeld verspreid via Amaq, een soort persbureau van de islamitische terreurgroep, waarop de aanslagpleger te zien is met meerdere wapens. In het bericht wordt hij "Abu Dujana al-Albani" genoemd, verwijzend naar een Albanese achtergrond. Hij wordt omschreven als "soldaat van het kalifaat".

In hoeverre de aanslag is voorbereid samen met de terreurgroep is onduidelijk. IS claimde in het verleden ook aanslagen die door eenlingen werden voorbereid en uitgevoerd.

De Oostenrijkse politie gaat ervan uit dat er één schutter was. De 20-jarige was een bekende van de politie. Het ging om een IS-aanhanger met een Oostenrijks en Noord-Macedonisch paspoort.

Veertien arrestaties

Na de aanslag van gisteravond in Wenen zijn meerdere mensen opgepakt. Er zitten inmiddels veertien mensen vast in Oostenrijk, en twee in Zwitserland. Waarvan ze precies worden verdacht is nog niet bekendgemaakt. De mensen die in Oostenrijk vastzitten komen allemaal uit de kring van de dader. Er zijn bij elkaar negentien doorzoekingen gedaan in woningen, in Wenen, Linz en St. Pölten.

Ook in de Zwitserse stad Winterthur, vlak bij Zürich, zijn arrestaties verricht. Twee mannen van 18 en 24 jaar oud zijn daar aangehouden, zegt de politie. Ze werden opgepakt na overleg met de Oostenrijkse autoriteiten. Ook bij hen is nog niet duidelijk waar ze precies verdacht van worden.

Negen minuten

Gisteren werd de aanslagpleger volgens de politie negen minuten na de eerste schoten 'uitgeschakeld'. Op basis van alle filmpjes van de aanslag die de politie van omstanders heeft gekregen, wordt er niet langer van uitgegaan dat er nog meer daders zijn.

De moslimextremist opende rond 20.00 uur het vuur op uitgaanspubliek. Er zijn vier burgers omgekomen, onder wie een Duitse. Het gaat om een oudere man, een oudere vrouw, een jonge man en een serveerster. In de negen minuten voordat de dader werd doodgeschoten, had hij op zes verschillende plekken toegeslagen. In totaal zijn er 22 gewonden. Er raakte ook een politieagent gewond, hij is buiten levensgevaar.

De dader had een automatisch vuurwapen bij zich, een pistool en een machete. Ook droeg hij een nepbomgordel. Volgens minister Nehammer van Binnenlandse Zaken had de man op zijn Instagramaccount een foto geplaatst waarop hij te zien is met twee wapens. Het vermoeden is dat die gisteravond bij de aanslag zijn gebruikt.

Deradicalisering

De politie wist eerder te voorkomen dat deze man naar Syrië vertrok om zich bij IS aan te sluiten. Hij werd veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. De man kreeg in april vorig jaar 22 maanden celstraf, maar werd begin december voorwaardelijk vrijgelaten. Zijn jonge leeftijd speelde daarbij een rol.

Volgens minister Nehammer had de dader meegedaan aan een deradicaliseringsprogramma, en wist hij de autoriteiten ervan te overtuigen dat hij geen gevaar was. Aan de buitenkant leek het erop dat hij terugkeerde in de samenleving. "Maar blijkbaar deed de aanvaller precies het tegenovergestelde", zei de minister. In de woning van de terrorist zijn stapels IS-materiaal gevonden. Verdere details over die veroordeling en vrijlating zijn niet gegeven.

"Hier in Wenen vragen ze zich af; hoe heeft deze man zo om de tuin kunnen leiden? Daar zal nog flink onderzoek naar worden gedaan", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Bondskanselier Kurz sprak Oostenrijk vanochtend toe. Het was een aanslag uit haat, zei hij:

Bondskanselier Kurz: 'Aanslag was uit haat tegen onze kernwaarden'

STER reclame