Politie in de buurt van de Weense opera
NOS NieuwsAangepast

Terreuraanslag Wenen eist vier levens, dader was aanhanger van IS

Bij de terreuraanslag gisteravond in het centrum van Wenen zijn vier burgers om het leven gekomen, twee mannen en twee vrouwen. Een aanslagpleger, naar later bleek een moslimextremist, is door de politie doodgeschoten. De autoriteiten denken dat er meerdere daders bij de aanslag betrokken waren. Een onbekend aantal mensen is aangehouden, in Wenen en andere Oostenrijkse gemeenten.

Er is op zes plaatsen geschoten, onder meer in de buurt van een synagoge die op dat moment gesloten was. In totaal zijn zeventien mensen gewond geraakt, van wie er veertien zwaargewond zijn. Zeven zijn er zeer slecht aan toe.

Mensen rennen weg als er schoten klinken in het centrum van Wenen

Minister van Binnenlandse Zaken Nehammer heeft vanochtend bekendgemaakt dat de aanslag is gepleegd door minstens één dader, een zwaarbewapende islamitische terrorist, die een aanhanger was van terreurbeweging IS. De aanslagpleger vuurde schijnbaar zonder specifiek doelwit op voorbijgangers en bezoekers van restaurants en bars.

Het gaat om een 20-jarige Oostenrijker die naast zijn Oostenrijkse paspoort ook een Noord-Macedonisch paspoort had. De politie wist eerder te voorkomen dat deze man naar Syrië vertrok en hij was al eens veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. De man kreeg in april vorig jaar een celstraf van 22 maanden, maar werd begin december voorwaardelijk vrijgelaten. Verdere details over die veroordeling en vrijlating zijn niet gegeven.

De Weense politie meldde kort na de persconferentie van Nehammer dat de bomgordel die de aanslagpleger droeg, nep was.

De minister van Binnenlandse zaken noemde het vanochtend een aanval op de Oostenrijkse democratie en rechtsstaat:

Minister: 'Aanslag Wenen is er één op onze waarden'

Het huis van de dode aanslagpleger is doorzocht; daarbij is onder meer videomateriaal in beslag genomen, waarvan een deel al is bekeken. Wat er op de beelden te zien is, is niet bekend.

Ook zijn op verschillende andere plekken huizen doorzocht en meerdere mensen aangehouden, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Waar de arrestanten van worden verdacht, is niet duidelijk.

De aanslag begon gisteravond rond 20.00 uur. Het was druk in het centrum van Wenen; mensen vierden hun laatste avond uit voordat er strenge coronamaatregelen van kracht zouden worden. Die gelden met ingang van vandaag.

Op deze beelden is de vermoedelijke aanslagpleger te zien:

Beelden van mogelijke dader aanslag Wenen

Bondskanselier Kurz zei vanochtend in een toespraak tot de bevolking dat de aanslag is gepleegd uit haat tegen de Oostenrijkse grondwet en de Oostenrijkse manier van leven. Hij noemde terrorisme door moslimextremisten "onze vijand" en waarschuwde dat er in zijn land geen tolerantie is voor onverdraagzaamheid.

Vervolgens legden bondskanselier Kurz en de burgemeester van Wenen een krans op de plaats van de aanslag. Daar waren slechts weinig mensen bij als gevolg van de strikte coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl