NOS NieuwsAangepast

Twee doden en gewonden bij aanslag Wenen, schoten op zes verschillende plekken

In het centrum van Wenen is een aanslag gepleegd. Op meerdere plekken is geschoten. Een iemand is doodgeschoten en een vrouw is later aan haar verwondingen overleden.

Veertien mensen raakten gewond, van wie een aantal zwaargewond. Onder hen is een politieagent. Bondskanselier Kurz spreekt van weerzinwekkende terreuraanslagen.

Er zijn volgens de politie zes locaties waar geschoten is, de eerste schoten klonken rond 20.00 uur. Er waren meerdere daders, een van hen is door agenten doodgeschoten. Er is ook geschoten in de buurt van een synagoge, maar die was dicht.

De politie roept mensen op pleinen te mijden en zoveel mogelijk thuis te blijven. Een deel van het openbaar vervoer is stilgelegd.

Na de aanslag ontstond er chaos in de stad:

Veel politie op de been in Wenen na reeks schietincidenten

Er circuleren veel tegenstrijdige berichten over wat er is gebeurd. Kronen Zeitung schrijft dat een aanslagpleger zichzelf heeft opgeblazen met een bomgordel. Dat bericht wordt onderzocht, zei de burgemeester. Ook zou er een gijzeling zijn in de wijk Leopoldstadt.

Tegen nieuwssite Kurier zegt de voorzitter van de Israëlitische gemeenschap dat er geen slachtoffers uit de Joodse gemeenschap zijn. Op Twitter liet hij weten dat de synagoge gesloten was ten tijde van het incident.

De autoriteiten hebben opgeroepen geen beelden van het incident te delen zolang de politieactie bezig is.

Mensen waren voor de laatste keer uit voordat dinsdag een nieuwe lockdown van vier weken ingaat, waarbij bars en restaurants dicht zijn en mensen in principe tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends binnen moeten blijven.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl