AFP
NOS Nieuws

Nederlandse Daniël belandde in Wenen 'in decor van angstaanjagende film'

Op de ochtend na de terroristische aanslag in het hart van Wenen, is hij nog diep onder de indruk van zijn ervaringen van de afgelopen nacht. De Nederlandse student Daniël van der Weert, die in de Oostenrijkse hoofdstad een opleiding aan de toneelschool volgde, maakte van dichtbij mee hoe het vreedzame Wenen veranderde in het decor van "een verschrikkelijk angstaanjagende film".

Daniël (21) had gisteravond met vrienden afgesproken op de Schwedenplatz, het centraal gelegen plein waar veel jongeren elkaar ontmoeten voor een drankje of een avond uit. "Ik had met meerdere vrienden afgesproken. Het was de laatste avond voor de avondklok ingaat. We zouden een laatste drankje gaan doen."

Maar toen liep dus alles anders:

Daniël was bij aanslag Wenen: 'Tot in de nacht geschuild'

Op de Schwedenplatz aangekomen kreeg Daniël het bericht dat een van zijn vrienden vertraagd was. Hij besloot in de tussentijd iets te gaan eten bij McDonald's, en twijfelde tussen die op de Schwedenplatz en die op de nabijgelegen Stephansplatz. Hij besloot naar die laatste te gaan, op 150 meter loopafstand.

Schoten op de Schwedenplatz

Toen hij daar net binnen was, kreeg hij de eerste berichten op zijn telefoon dat er geschoten werd op de Schwedenplatz. Er was sprake van veel schoten, en paniek onder het publiek. "Ook werd op Twitter gezegd dat er meerdere daders op de vlucht waren geslagen, dus ik besloot te blijven waar ik was."

Dit zijn beelden van de vermoedelijke aanslagpleger:

Beelden van mogelijke dader aanslag Wenen

Daniël kreeg op de Stephansplatz gezelschap van een van zijn vrienden. Omdat het openbaar vervoer in het centrum niet meer reed, besloten ze enige tijd later te voet naar het Museumkwartier te gaan om daar iets te drinken en bij te komen van de schokkende gebeurtenissen.

In die wijk voelde het "enigszins veilig", zegt Daniël. Maar ze waren nog maar net een bar binnengegaan, toen er allerlei berichten werden gedeeld over een gijzeling bij hen om de hoek. "De eigenaar van de bar zei tegen ons dat we voor de veiligheid in zijn zaak moesten blijven, en hij stuurde ons naar een ruimte achterin." Daar zijn ze tot 03.00 uur 's nachts gebleven, terwijl hun telefoons explodeerden met filmpjes waarop te zien was hoe mensen eerder die avond waren neergeschoten. "Veel van die filmpjes waren gemaakt in de McDonalds op de Schwedenplatz, waar hele grote ramen uitkijken op het plein. Er werden ook heel veel berichten gedeeld die nep bleken te zijn, waaronder het bericht over de gijzeling bij ons in de buurt."

Daniël van der Weert
Daniël van der Weert

Toen ze om 03.00 uur op straat stonden, bleken er weer taxi's te rijden en keerden ze terug naar Daniëls huis, in een ander deel van de stad. Die vriend ligt nog te slapen op de bank, als Daniël aan de telefoon uitlegt wat voor een "enorme shock dit is voor de Weense community". Als hij nu uit het raam kijkt, is het heel stil op straat. Vandaag gaan de strenge coronamaatregelen in voor de Oostenrijkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl