NOS NieuwsAangepast

Kabinet neemt de tijd om te denken over vuurwerkverbod

Het kabinet neemt de tijd voor een beslissing over een tijdelijk vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Staatssecretaris Van Veldhoven denkt zeker twee weken nodig te hebben om de voors en tegens af te wegen. De Tweede Kamer wacht dat af, maar in de Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor zo'n verbod.

Gisteren pleitten ook de burgmeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen voor zo'n tijdelijk verbod. Dat zou in deze coronatijd de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners moeten verlichten.

Het kabinet besloot eerder dit jaar al dat er geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer mogen worden afgestoken. Maar de burgemeesters willen de komende jaarwisseling dus nog verder gaan en pleiten voor een totaalverbod op alle soorten vuurwerk.

Verschillen in Tweede Kamer

GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer stelden vorige week ook al een algemeen verbod voor en in elk geval de oppositiepartijen SP en PvdA en regeringsfractie ChristenUnie steunen dat. Van Veldhoven noemde het pleidooi heel reëel, maar het kabinet heeft meer tijd nodig om tot een oordeel te komen.

Coalitiepartner VVD voelt niet voor een nieuw verbod. CDA en D66 willen dat het kabinet de zorgen van ziekenhuizen, gemeenten en anderen serieus neemt, maar wachten de verkenning van Van Veldhoven af. Het CDA zei op voorhand een verbod niet te zullen blokkeren. De PVV hakt later de knoop door.

Noodverordeningen

Een besluit over een tijdelijk verbod zou genomen kunnen worden op basis van de huidige coronaregelingen via de noodverordeningen in de veiligheidsregio's. Zo'n maatregel loopt dan ook via de 'ministeriële commissie crisisbeheersing' en zal eventueel op een persconferentie van het kabinet over corona worden bekendgemaakt.

Het kabinet wil vooral een antwoord op de vraag of een verbod de ziekenhuizen inderdaad zal ontlasten, wat een verbod betekent voor illegaal (en vaak gevaarlijker) vuurwerk en hoe zo'n verbod kan worden gehandhaafd. En het zoekt nog uit of naast een afsteekverbod ook het verkopen van vuurwerk via de coronamaatregelen in noodverordeningen kan worden geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl