Kjeld Nuis helpt Thomas Krol met zijn bloemen en de medaille na de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Plan voor schaatskalender ligt op tafel, niet iedereen is enthousiast

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Thomas Krol geeft zijn bosje bloemen maar even af aan Kjeld Nuis. Jezelf een medaille omhangen terwijl je al een boeket in de hand hebt, dat is toch wat ingewikkeld, zelfs als je tweevoudig Nederlands kampioen bent.

De NK afstanden waren het eerste coronaproof schaatstoernooi in Heerenveen. En als het aan Sven Kramer ligt ook niet het laatste van deze winter. "Ik hoop dat het een vruchtbaar weekeinde is geweest voor nog vele weekeinden. Dit was een goede test."

Kramer: 'Niks is waterdicht, we proberen er het beste van te maken'

Krol heeft zich kunnen meten met de concurrentie uit eigen land en won de 1.000 en 1.500 meter. Internationale tegenstand zal hij voorlopig niet krijgen. Tot het einde van het jaar is de schaatskalender gevuld met een NK allround, een NK sprint en een kwalificatietoernooi voor de titelwedstrijden van begin 2021.

Mits de overheid toestaat dat dergelijke evenementen doorgaan. "Wij acteren op wat mag", zegt Remy de Wit, technisch directeur van schaatsbond KNSB. "Zolang er geen andere berichten zijn, gaan we verder. Als de maatregelen veranderen, moeten we ons daaraan aanpassen."

Het schaatsprogramma van de komende twee maanden

De KNSB had gehoopt de komende maanden een zogenaamde schaatsbubbel te creëren in Heerenveen voor de eerste serie wereldbekers. Het plan sneuvelde, maar er is een nieuwe opzet.

Daarbij worden er na de Europese kampioenschappen allround en sprint, half januari, alsnog meerdere wereldbekers in Thialf gereden voordat die bubbel van sporters en coaches zich zal verplaatsen naar Peking.

In het ijsstadion waar in februari 2022 wordt gestreden om olympische titels moeten de WK afstanden worden afgewerkt, het hoogtepunt van dit schaatsseizoen. De voorspoedig verlopen NK van afgelopen weekeinde moet worden gezien als volgende stap in de richting van dat plan, hoopt KNSB-directeur Herman de Haan.

Wachten op besluit van schaatsunie

"Als het goed is, gaat de ISU er snel over besluiten. We hopen op een positief besluit. Als ze hebben meegekeken, hebben ze gezien dat we het kunnen", stelt De Haan.

KNSB-directeur De Haan over hoe het schaatsseizoen eruit kan gaan zien

Ook Kramer gelooft in het plan. "Ik denk dat het kan. Het is belangrijk dat we rijden, maar niet ten koste van de gezondheid." Over dat laatste punt zijn er in Japan zorgen. Want afreizen naar Heerenveen voor een veilige bubbel zien ze eigenlijk helemaal niet zitten.

Het toenemende aantal besmettingen en de manier waarop met het coronavirus wordt omgegaan, maken Johan de Wit, bondscoach van Japan, niet enthousiast. "Als je ziet wat er in Europa gebeurt, er worden niet eens mondkapjes gedragen, in de supermarkt lopen mensen tegen je aan. Dan zit je hier volledig veilig. Mijn rijders staan er niet om te springen naar Europa te gaan."

Beluister hieronder een reportage van verslaggever Steven Dalebout met de Japanse bondscoach Johan de Wit.

De Wit: "Het is hier eigenlijk heel goed onder controle. We kunnen overal naartoe, maar de temperatuur wordt overal gemeten, in de hotels krijgen we handschoenen en overal dragen we een mondkapje. Ondanks dat het hier niet echt is, wordt er alles aan gedaan om te zorgen dat het er ook niet komt."

'Waarom wereldbekers rijden?'

Ook bij het soort wedstrijden in Heerenveen zet De Wit zijn vraagtekens. "Het ligt eraan wat er te halen valt, maar voor ons is het niet interessant. Ergens begrijp ik ook niet helemaal waarom we nog een paar wereldbekers moeten rijden."

"Ik zou zeggen: breng het WK sprint en het WK allround terug, dan heb je drie WK's. Dan maak je echt nog iets van het seizoen."

Schaatsen in tijden van corona: hoe gaat het in Japan?

De Haan herkent de woorden van De Wit. "Ik heb contact met mijn collega's van andere landen, het merendeel wil graag komen. Japan heeft er moeite mee, in Azië kijken ze naar Europa met de blik: dat is een grote coronabrandhaard."

"Er is zorg en angst en dat snap ik ook wel. Hoewel ik denk dat we het hier goed kunnen organiseren. En ook als er een of twee landen niet komen, hoop en verwacht ik dat de ISU zal besluiten het door te laten gaan."

Prestatieklimaat richting de Spelen

Als het plan van de schaatsbubbel slaagt en De Haan, en ook de ISU, de Japanners ervan kunnen overtuigen naar Europa te komen, is dat ook goed voor de Nederlandse rijders, zegt De Wit.

"We willen onze topschaatsers richting de Spelen een prestatieklimaat geven met wedstrijden onder druk. Maar veiligheid en het volgen van de maatregelen gaat voor alles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl