Thomas Krol viert het winnen van de 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Krol ook op 1.000 meter de sterkste, Talsma verrast met NK-goud

Thomas Krol heeft zijn tweede Nederlandse titel veroverd bij de Daikin NK afstanden in Heerenveen. Krol, zaterdag al de beste op de 1.500 meter, reed op de 1.000 meter ook naar de winnende tijd (1.08,02) en prolongeerde daarmee zijn titel.

Kai Verbij, vorig jaar goed voor de zilveren medaille en vrijdag derde op de 500 meter, eindigde weer als tweede op de 1.000 meter. Hij klokte 1.08,17 en versloeg in een rechtstreeks duel zijn teamgenoot Hein Otterspeer, die met 1.08,42 net naast het podium eindigde.

Krol ook Nederlands kampioen op 1.000 meter

Dat kwam omdat Kjeld Nuis, die drie weken geleden positief werd getest op het coronavirus, verrassend het brons greep in 1.08,27. Nuis reed vrijdag alleen de eerste 500 meter en meldde zich daarna af voor de tweede rit en de 1.500 meter van zaterdag.

"Dit is top", vertelde een blije Krol na afloop. "Allebei mijn titels geprolongeerd, dat kon niet beter. Natuurlijk ben ik ook kritisch, het had beter gekund vandaag. Als het allemaal een keer op z'n plek valt, komt er nog iets mooiers uit."

Krol: "Ik heb altijd wedstrijden nodig om in mijn ritme te komen, want vaak ben ik in de tweede helft van het seizoen scherper. Het was nu ook niet slecht, maar het kan beter en dat wil ik graag nog laten zien."

Talsma verrassend kampioen na diskwalificatie Bergsma

Marwin Talsma werd voor het eerst Nederlands kampioen op de 10.000 meter. In Heerenveen won de 22-jarige schaatser verrassend de gouden medaille, omdat tegenstander Jorrit Bergsma na afloop werd gediskwalificeerd en Patrick Roest instortte tijdens zijn rit.

Bergsma en Talsma reden in de laatste rit tegen elkaar en tijdens een wissel moest Talsma even inhouden om Bergsma voor te laten. Dat werd door de jury gezien als hinderen, waardoor de titelverdediger na afloop uit de uitslag werd gehaald.

Talsma verrast met NK-goud na diskwalificatie Bergsma

Bergsma, die al zes keer Nederlands kampioen werd op deze afstand en de afgelopen vier edities het goud won, reed de snelste tijd in Heerenveen: 12.51,71. Talsma zat daar met 12.52,09 net achter en door de diskwalificatie ging het goud uiteindelijk dus naar hem.

"Ik moest inderdaad een tikje omhoog, maar ik dacht: ik los het wel op met Jorrit", vertelde Talsma na de rit. "Ik wist niet dat het diskwalificatie zou betekenen, dat vind ik echt heel zuur voor hem. Het is sport, maar ik win liever op tijd dan op deze manier."

Talsma over NK-goud: 'Ik win liever op tijd dan op deze manier'

Toch was Talsma ook heel blij met de Nederlandse titel. "Er zit veel vooruitgang in. Ik heb anders getraind en blijkbaar werkt dat goed."

Pijn bij Roest

Patrick Roest, die vrijdag de 5.000 meter won en zaterdag zilver pakte op de 1.500 meter, werd tweede in 12.57,67. Roest, de afgelopen twee NK's ook al goed voor de tweede plaats, greep vier rondes voor de finish naar zijn benen en moest alles op alles zetten om teamgenoot Marcel Bosker achter zich te houden.

"Ik kwam niet in mijn ritme", vertelde Roest na afloop. "Die tweede plek heb ik niet echt verdiend. Het kwam niet makkelijk en ik dacht al: dit houd ik niet vol tot het einde. Ik ging alleen maar slechter rijden en dat deed evenveel pijn. Ik kon het gewoon niet volhouden."

Ontevreden Roest: 'Die tweede plek heb ik niet echt verdiend'

Bosker reed tegen Roest een ijzersterke tien kilometer en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna acht seconden. Hij reed voor het eerst de 10.000 meter onder de dertien minuten: 12.59,25. Daarmee eindigde hij uiteindelijk als derde.

Sven Kramer, die voor de 66ste keer een wedstrijd over tien kilometer reed, kwam niet in de buurt van het podium. De zesvoudig Nederlands kampioen eindigde met 13.10,10 als zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl