KLM-topman noemt uitblijven deal betreurenswaardig, doet oproep aan piloten
KLM-topman Elbers vindt het "betreurenswaardig" dat het niet is gelukt een deal te sluiten met de vakbonden. Dat zegt hij in een persbericht, nadat de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden het vandaag niet eens waren geworden over de loonoffers die gebracht moeten worden om overheidssteun te ontvangen. De deadline verstreek rond het middaguur.
De directie van KLM had gisteren de vakbonden nog dringend opgeroepen in te stemmen met het voorstel van het kabinet.
"Dit was de laatste benodigde stap voor de goedkeuring vanuit het kabinet. Zonder deze lening komt KLM deze moeilijke tijd niet door", zegt Elbers.
Piloten tekenen vooralsnog niet
Knelpunt in de onderhandelingen is de lengte van de periode waarover er gekort wordt op het loon. Om de staatssteun te ontvangen, moet er een toezegging van de vakbonden komen dat ze bereid zijn tot 2025 te bezuinigen, maar pilotenvakbond VNV wil dat vooralsnog niet doen.
"Deze specifieke aanpassing van ons akkoord is op deze termijn niet realiseerbaar", schrijft VNV in een verklaring. "Desalniettemin hebben wij altijd in arbeidsvoorwaardelijke zin gedaan wat noodzakelijk is en past bij de staat van het bedrijf." De bond voor cabinepersoneel (VNC) en bond voor luchtvaarttechnici NVLT zijn wel akkoord.
Een deal tussen KLM en de vakbonden lijkt een voorwaarde van minister Hoekstra van Financiën te zijn om de 3,4 miljard euro staatssteun uit te keren. Een deel daarvan werd eerder al uitgekeerd.
Het is onduidelijk welke gevolgen het uitblijven van een akkoord kan hebben, zegt verslaggever Bart Kamphuis. "De uiterste consequentie is KLM failliet laten gaan. Er staan zo'n 30.000 banen op het spel en de Nederlandse Staat heeft ruim 12,5 procent van de aandelen in handen. Dat zijn allemaal zaken die minister Hoekstra vandaag niet op het spel zal willen zetten."