ANP

Twee mannen zijn veroordeeld voor het verspreiden van een plasseksfilmpje van Patricia Paay in 2017. Ze hebben respectievelijk een voorwaardelijke celstraf van een maand en een voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur gekregen.

Volgens de rechter hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan belediging en auteursrechtinbreuk. "Door het plaatsen van het expliciete seksfilmpje op sociale media is Patricia Paay opzettelijk in een ongunstig daglicht gesteld, waardoor zij in haar eer en goede naam is aangetast", zegt de rechter. De mannen werden vrijgesproken van smaad.

De rechter vond dat beide mannen wel erg lang hebben moeten wachten op hun berechting, schrijft Omroep Flevoland. Daarom koos hij voor een voorwaardelijke straf, die pas hoeft te worden uitgevoerd als de veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt.

GeenStijl

In februari 2017 plaatste GeenStijl op zijn website een link naar een seksvideo met Patricia Paay en een onbekende man, die door de mannen op Twitter was gedeeld. De beelden van de plasseks gingen daarna snel rond via sociale media. Voor het publiceren van die video had Paay geen toestemming gegeven. GeenStijl verwijderde de link naar de video na anderhalf uur.

Paay daagde vervolgens website GeenStijl en de twitteraars voor de rechter. Ruim een jaar geleden bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de twitteraars en GeenStijl aan Paay een schadevergoeding van 30.000 euro moesten betalen.

Het Openbaar Ministerie besloot ook over te gaan tot vervolging, waar nu deze voorwaardelijke straffen uit zijn gekomen.

STER reclame