Een schoorsteenpiet tijdens de intocht in Amsterdam in 2016
NOS NieuwsAangepast

Google doet reclame met Zwarte Piet én roetveegpiet in de ban

Google komt met een verbod op advertenties met afbeeldingen van Zwarte Piet. Ook roetveegpiet, die wordt gezien als alternatief voor Zwarte Piet, wordt in de ban gedaan.

De techgigant staat helemaal geen Google-advertenties meer toe op pagina's waar Zwarte Piet of een roetveegpiet op te zien zijn. Dat geldt niet voor educatieve of journalistieke pagina's.

De veranderingen gaan de komende weken in en zijn volgens het bedrijf "een stap in de richting van gelijkheid en diversiteit".

Zwartepietvideo's blijven staan

Op videoplatform YouTube, eigendom van Google, kan vanaf nu geen geld meer worden verdiend met video's waar Zwarte Piet of roetveegpiet in te zien zijn. Ook hier geldt een uitzondering voor journalistiek of educatief bedoelde inhoud.

Video's met Zwarte Piet of roetveegpiet worden niet weggehaald. Dat is omdat het bedrijf het publieke debat niet in de weg wil zitten, zegt een woordvoerder.

Dat Google ook afbeeldingen met roetveegpieten weigert, is volgens het bedrijf om de handhaving van het beleid "zo consistent mogelijk toepasbaar te houden". "We hebben gezien dat sommige alternatieve vormen van Zwarte Piet nog steeds gebaseerd zijn op raciale stereotypes."

In de zomer werd bekend dat Facebook en Instagram stereotiepe foto's en video's van Zwarte Piet verwijderen als daar melding van is gemaakt door gebruikers. Bij die platforms is, in tegenstelling tot Google, nog wel de roetveeg- en schoorsteenvariant toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl