Deze afbeelding is van het sociale netwerk verdwenen
NOS Nieuws

Facebook heeft meestbezochte pro-Zwarte Pietenpagina's verwijderd

Een maand nadat Facebook aangekondigd had foto's en video's met Zwarte Piet te verwijderen, zijn de grootste pagina's van groepen voorstanders van Zwarte Piet van het sociale netwerk verwijderd, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl Het gaat om veelbezochte pagina's als Red Zwarte Piet, Actiegroep Pro Zwarte Piet en Zwarte Piet liefhebbers, met elk tienduizenden volgers.

Ook andere pagina's met beelden van Zwarte Piet die meer dan tienduizend likes hadden, zijn niet meer beschikbaar.

De verontwaardiging onder de geweerde groepen is groot:

Zowel Facebook als Instagram pakt content aan waarbij duidelijk sprake is van "stereotiepe kenmerken zoals grote lippen, een pruik en zwarte schmink". Dat geldt overigens niet alleen voor Nederlandse sites; overal ter wereld wordt blackface offline gehaald.

Wie op Instagram op de hashtag #zwartepiet zoekt, krijgt de melding dat de berichten bij deze hashtag verborgen zijn omdat de inhoud mogelijk niet voldoet aan de richtlijnen van Instagram.

Dat betekent niet dat nergens meer plaatjes van Zwarte Piet op Facebook te vinden zijn. Pagina's met maximaal een paar honderd volgers zijn nog wel te bekijken.

Facebook onderneemt actie als afbeeldingen en video's worden gerapporteerd. Op termijn moeten blackface-beelden met speciale technologieën worden opgespoord en offline gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl