Senaat stemt in met benoeming Barrett voor Amerikaans Hooggerechtshof
Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft, zoals verwacht, de benoeming goedgekeurd van Amy Coney Barrett bij het Hooggerechtshof. De conservatieve rechter was voorgedragen door president Trump. 52 Senatoren stemden voor Barrett, 48 tegen.
Na de stemming werd ze beëdigd bij het Witte Huis, in het bijzijn van ongeveer 200 mensen. Ze zei in een toespraak dat ze het als haar taak ziet om haar eigen politieke voorkeuren niet te laten meewegen bij haar oordelen.
Kijk hier een korte samenvatting van de stemming en eedaflegging, waarbij president Trump sprak van een "historisch moment":
"De hele ceremonie had ook wel wat weg van een campagne-evenement voor president Trump", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. Later twitterde Trump ook een echt campagnefilmpje over de ceremonie.
"Critici zeggen dan ook dat Barrett door deel te nemen aan zo'n ceremonie in het Witte Huis, naast president Trump, de verdenking op zich laadt aan de kant van de president en zijn ideeën te staan."
Derde rechter benoemd door Trump
Morgen volgt een kleinschalige ceremonie bij het Hooggerechtshof waarna Barrett daadwerkelijk toetreedt.
De 48-jarige rechter volgt de progressieve Ruth Bader Ginsburg op, die vorige maand overleed. Barrett is de derde rechter die Trump met succes heeft voorgedragen voor het Hooggerechtshof sinds zijn aantreden in 2017.
Niet eerder werd een voordracht voor het Hooggerechtshof zo kort voor de presidentsverkiezingen goedgekeurd. De Democraten vonden dat de benoeming over de verkiezingen van volgende week moest worden getild. Dan wordt niet alleen gestemd over de nieuwe president, maar ook over 35 zetels in de Senaat, waar de Republikeinen nu de meerderheid hebben.
Zes conservatieve rechters
Met het aantreden van Barrett telt het Hooggerechtshof zes rechters die als conservatief bekend staan, tegenover drie progressieve rechters. De conservatieven houden waarschijnlijk nog jaren de meerderheid in het hoogste rechtsorgaan van de VS, omdat rechters voor het leven worden benoemd.
Vorige week stemde de commissie voor rechtspraak in de Senaat al in met de voordracht van Barrett, waarmee de weg vrijkwam voor de stemming. Vanwege de Republikeinse meerderheid was er geen twijfel over de uitkomst van de stemming.
"Ik was vanmiddag al even bij het Witte Huis, toen de stemming nog niet eens had plaatsgevonden, en toen hingen de vlaggen al aan de gevel en werden de klapstoeltjes al neergezet. Zo overtuigd was het Witte Huis van de benoeming", aldus De Vries.
Bij het gebouw van het Hooggerechtshof in Washington gingen zowel voor- als tegenstanders van Barretts benoeming de straat op:
De Vries verwacht niet dat de benoeming van Amy Coney Barrett effect zal hebben op de verkiezingen. "Dat lijkt me sterk. Inmiddels heeft een recordaantal van 65 miljoen mensen al gestemd, dus daar valt echt niks meer aan te veranderen."
Verder is Trump al verzekerd van de stem van de conservatieve Republikeinen. De benoeming van Barrett was wel belangrijk voor gematigde Republikeinen die moeite hebben met de persoon Trump, maar die wel een conservatief Hooggerechtshof willen. "Maar die hebben nu hun wens al zien uitkomen en zij zouden dus eventueel voor Biden kunnen gaan stemmen. Maar het is natuurlijk maar zeer de vraag hoe groot dat percentage is."