NOS Nieuws

In Arizona wordt de strijd om de Senaat beslist

 • Marieke de Vries

  correspondent Verenigde Staten

 • Marieke de Vries

  correspondent Verenigde Staten

Komende nacht stemt de Amerikaanse senaat over de benoeming van Amy Coney Barrett, de door president Trump voorgedragen rechter voor het Hooggerechtshof. De meerderheid van de Senaat is in handen van de Republikeinen die graag een nieuwe conservatieve rechter in het hoogste rechtscollege van het land zien, dus waarschijnlijk komt haar benoeming er wel door. Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is welke partij de meerderheid heeft in de Senaat.

Op 3 november staan niet alleen de namen van Donald Trump en Joe Biden op het stembiljet. Er wordt ook om 35 Senaatzetels gestreden. De Democraten zullen proberen drie of vier zetels op de Republikeinen te veroveren om zo een Democratische meerderheid in de Senaat te krijgen.

In sommige staten spant het erom, zoals in de woestijnstaat Arizona. Daar staat de Senaatszetel van de overleden senator John McCain op het spel. Die zetel werd tijdelijk bezet door de Republikeinse luchtmachtpiloot Martha McSally, die nu vecht om die te behouden. Als ze de zetel verliest aan haar tegenstander, de Democratische kandidaat en voormalige astronaut Mark Kelly, kunnen de Democraten voor het eerst in meer dan 50 jaar de twee zetels van Arizona in handen krijgen (iedere staat heeft twee zetels in de Senaat).

Ondenkbaar

"Dat was tot voor kort ondenkbaar", zegt Wes Gullett, de oud-campagnestrateeg van John McCain. Arizona was altijd een Republikeins bolwerk. Gullett noemt Arizona het "ground zero" van deze verkiezingen. "Een winst voor Kelly in Arizona kan de Democraten de meerderheid in de Senaat opleveren."

'Nergens is die strijd zo fel als in Arizona'

In de peilingen staat de Republikeinse kandidaat McSally al maanden achter op haar tegenstrever Kelly. Op een broeierige Arizona-avond staat ze in een klein campagnekantoortje voor de Log Cabin Republicans, de Republikeinse homo-afdeling. Ze verzekert hen dat zij in ieder geval voor de benoeming van Coney Amy Barrett zal stemmen. "De Democraten willen alleen maar liberale rechters aanstellen om hun linkse agenda door te voeren."

Volgens Wes Gullett is McSally aan de verliezende hand, omdat ze zich te veel met Trump heeft geassocieerd. De vroege benoeming van Amy Barrett zou zelfs in het voordeel van de Democraten kunnen uitpakken, denkt hij. "Veel Republikeinen mogen Trump niet, maar willen wel een conservatief Hooggerechtshof. Met Barretts benoeming kan dat geregeld zijn en kunnen ze met een gerust hart op Biden stemmen als redelijk alternatief voor Trump. En dat zeg ik als Republikein die Biden steunt."

Mijn Republikeinse buurman van 85 stemt al zijn hele leven Republikeins, maar gaat nu toch voor de Democratische kandidaat stemmen.

Laura, medewerker van de Biden-campagne

Bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Phoenix worden campagneborden voor Joe Biden en Mark Kelly uitgedeeld. Hier wordt in deze laatste weken in aanloop naar de verkiezingen nog een campagnekantoor geopend. "Mijn Republikeinse buurman van 85 stemt al zijn hele leven Republikeins, maar gaat nu toch voor de Democratische kandidaat stemmen", zegt Laura, die de borden uitdeelt.

De Republikeinen in Arizona zijn volgens Wes Gullett niet mee bewogen met de moderne tijd. Zo is er inmiddels een meerderheid van 70 procent in Arizona die voor strengere wapenwetgeving is, maar de Republikeinen houden vast aan hun oude standpunten. "We hebben niets gedaan in de Republikeinse partij. Als we niet meer naar het politieke midden bewegen, dan gaan we verkiezingen verliezen. Ik ben niet verbaasd dat wij Republikeinen verslagen worden, want we hebben geen veranderingen doorgevoerd."

Blauwe golf

Gullett voorspelt dat Washington DC wel eens een blauwe golf tegemoet kan gaan. "Als de Democraten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en ook het presidentschap winnen, dan zullen we de komende twee jaar over de gehele linie Democratisch beleid zien."

 • Marieke de Vries/NOS
  Campagnebijeenkomst McSally
 • Marieke de Vries/NOS
  Campagnekantoor in Arizona
 • Marieke de Vries/NOS
  Wes Gullett

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl