Koning Willem-Alexander met de prinsessen Alexia (links) en Amalia
NOS NieuwsAangepast

Amalia en Alexia weer terug uit Griekenland, Rutte spreekt van privézaak

Prinses Amalia en haar zus Alexia bleven nog tot en met gisteren in Griekenland, dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan de NOS. Ze keerden 's avonds terug naar Nederland.

De prinsessen gingen bij terugkomst naar Paleis Huis ten Bosch:

Amalia en Alexia nu pas terug in Nederland

In het vliegtuig van zaterdag was er zowel in de economy als de business class niet genoeg plaats voor het hele gezin, zegt de RVD. Zaterdag waren er nog vier tickets over. Drie voor de koning, Máxima en prinses Ariane en een voor een beveiliger.

Volgens premier Rutte was het terugkeren van de koning in het openbaar belang vanwege corona. Dat van de twee prinsessen niet, dat is volgens Rutte een privézaak. De premier wist er zelf wel van.

De koning en koningin hebben daarop besloten dat Amalia (16) en Alexia (15) later zouden terugvliegen. "Dat was niet omdat er in de tussenliggende dagen geen vluchten beschikbaar waren. Waarom wel, is onduidelijk", zegt verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster.

Vakantie afgebroken

Vrijdag vertrok het gezin met het regeringsvliegtuig naar hun vakantievilla in Griekenland. Vanwege de ophef die hierover ontstond, liet Willem-Alexander een paar uur na de landing in Griekenland via de RVD weten dat het gezin de vakantie zou afbreken.

"We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", schreven ze in een verklaring.

Kamerbrief Rutte

Het regeringsvliegtuig was inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Daarom vlogen de koning, koningin Máxima en prinses Ariane een dag na hun vertrek in een Boeing 737 van de KLM terug naar Nederland.

Toen was niet bekend dat de prinsessen Amalia en Alexia waren achtergebleven. Premier Rutte noemde dat feit zondag ook niet in zijn brief aan de Tweede Kamer, terwijl hij er volgens verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster vrijdag al van geweten moet hebben. In de brief sprak Rutte alleen over de vakantie van de koning.

"Als je wilt dat een verhaal stopt, moet je het niet zo aanpakken", zegt Hekster. "Nu ga je de discussie die je wilde afsluiten ongewild opnieuw oprakelen." Hekster noemt het ook opvallend dat Rutte er niks over heeft gezegd. "Het kan zijn dat hij het als privézaak beschouwt, maar hiermee bereikt hij in ieder geval niet de rust die hij graag heeft rond de koning."

Hekster noemt het geen goede week voor Willem-Alexander. "Hij bewijst zichzelf en het ambt hiermee geen goeie dienst."

'Domme provocatie'

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het "een domme provocatie die de schade helaas alleen nog maar groter maakt".

Joost Sneller van D66 twittert dat de premier "het gewoon meteen had moeten melden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl