Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, bij een bezoek aan Friesland in september
NOS NieuwsAangepast

Vliegvakantie toont grote afstand koning tot samenleving

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

De koning is beschadigd door zijn afgebroken herfstvakantie naar Griekenland. Hij heeft laten zien geen goed afgestelde maatschappelijke antenne te hebben en premier Rutte lijkt weinig grip te hebben op de koning.

Ook de dienst die over de voorlichting van koning en premier gaat, de Rijksvoorlichtingsdienst, is in verlegenheid gebracht. De RVD antwoordde gisteren niet op de hoogte te zijn van de vakantieplannen van de koning, maar moest daar een paar uur later op terugkomen.

Naar verwachting komt de koning vandaag noodgedwongen terug op eigen bodem. Enkele uren na aankomst in Griekenland zag hij zich genoodzaakt rechtsomkeert te maken. "We zullen onze vakantie afbreken", liet hij in een verklaring weten. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons."

Foto zonder afstand

Tijdens de zomervakantie, ook in Griekenland, leidde een foto van het koningspaar al tot rumoer. Daarop was te zien dat Willem-Alexander en Máxima onvoldoende afstand hielden van de eigenaar van het restaurant waar ze hadden gegeten. Al snel lieten ze in een reactie weten "in de spontaniteit van het moment" niet goed op de afstand te hebben gelet. "Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen." Daarmee was toen de discussie gesloten.

De vakantievilla van het koningspaar nabij Kranidi in Griekenland

Dit keer is de schade groter. Willem-Alexander geeft met deze vakantie blijk van slecht inschattingsvermogen. Niet het inzicht dat de vakantieplannen zelf misschien niet zo'n goed idee waren, maar de reacties op zijn besluit brachten hem tot inkeer.

Dat is op zijn minst curieus. Sinds maart staat zo goed als al het werk van de koning in het teken van corona. Hij bezocht ziekenhuizen maar ook horeca, onderwijsinstellingen en organisaties voor geestelijk welzijn. De koning weet hoe groot de gevolgen zijn van het coronavirus in zijn land. En ook de regering waar hij deel van uitmaakt, legt keer op keer uit hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de regels houdt.

Averij ook voor Rutte

Zolang niet duidelijk is of de premier de koning de reis heeft ontraden, loopt niet alleen Willem-Alexander maar ook premier Rutte averij op. Hij is politiek verantwoordelijk voor al het doen en laten van het staatshoofd, ook voor diens privéreizen. Ook andere adviseurs van de koning hebben hem blijkbaar niet af weten te houden van deze reis, of hebben hem onvoldoende tegengesproken.

Maar de koning heeft natuurlijk ook een eigen, persoonlijke verantwoordelijkheid. Willem-Alexander is nu ruim zeven jaar koning. Tot nu toe is hij vooral geroemd om zijn rol als verbinder. In het voorjaar kwam naar buiten dat de koning een speedboot van ruim twee miljoen euro aanschafte. Deze trip naar Griekenland onderstreept nog eens dat zijn afstand tot de samenleving aanzienlijk is. Het wordt nog een klus om zijn geloofwaardigheid als verbinder weer terug te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl