Een screenshot van de website van Bild
NOS Nieuws

Ook buitenlandse verbazing over vliegvakantie koningspaar, 'nog nooit gebeurd'

De Griekenlandvakantie van de Oranjes tijdens de gedeeltelijke lockdown leidt ook tot verbazing in internationale media. Terwijl het kabinet van burgers vraagt om zo min mogelijk te reizen, pakten koning Willem-Alexander en Máxima gisteren het regeringsvliegtuig naar hun vakantievilla in Griekenland.

Vanwege de ophef die hierover ontstond, liet Willem-Alexander een paar uur na de landing via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat hij en Máxima de vakantie zullen afbreken.

Het Britse persbureau Reuters schrijft dat het koningspaar weliswaar geen coronaregels overtrad, omdat voor de regio rond het vakantiehuis alleen een geel reisadvies geldt, maar dat het kabinet wel had geadviseerd om reizen te beperken. Het persbureau verwijst ook naar de vorige Griekenlandreis van Willem-Alexander en Máxima, toen ze voor een foto de afstandsregel schonden.

De Duitse krant Bild zet in een stuk dat begint met de zin "Dit is nog nooit voorgekomen..." de coronasituatie in Nederland op een rij: dat de eerste IC-patiënten waarschijnlijk vandaag weer naar Duitsland komen, dat premier Rutte wil dat sociale contacten beperkt worden en dat de horeca moest sluiten. "En dan vliegt de koning naar Griekenland?", schrijft de krant.

De Duitse nieuwssite Focus spreekt in een artikel over de "storm van verontwaardiging" die over de vakantie is ontstaan. Ook onder meer Al Arabiya en Sky News berichten online over de kritiek van Kamerleden en anderen op de reis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl