Madsen na zijn uitbraakpoging
NOS NieuwsAangepast

Deense moordenaar Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis, meteen opgepakt

De tot levenslang veroordeelde Deense uitvinder Peter Madsen is ontsnapt uit de gevangenis bij Kopenhagen en kort daarna een paar honderd meter verderop opgepakt.

"Madsen had een bewaker gegijzeld en zei dat hij een bomgordel droeg", zei de politie vanmiddag op een persconferentie. Daarom liet het gevangenispersoneel hem naar buiten gaan.

De gevangenis sloeg daarop alarm en de politie wist hem al na een paar honderd meter buiten de gevangenis te omsingelen. De explosieven opruimingsdienst werd opgeroepen vanwege de dreiging met de bomgordel, maar "niets wijst erop dat er explosieven in de gordel zaten", zei politie-inspecteur Mogens Lauridsen op de persconferentie.

Volgens Lauridsen gooide Madsen ook iets naar de agenten dat leek op een pistool. "We denken niet dat het een pistool is, maar we onderzoeken het." Madsen sprong vlak voor hij werd gearresteerd in een auto die daar stond. De eigenaar van die auto heeft volgens Lauridsen niets te maken met Madsens ontsnapping. "We denken niet dat hij hulp heeft gehad", zei hij.

De hele ontsnapping duurde in totaal zo'n 5 minuten. Niemand raakte gewond, maar volgens de gevangenisdirecteur was het psychisch wel zwaar voor de betrokkenen.

Op foto's is te zien dat Madsen tegen een hek zit met vlak bij hem liggende agenten met honden:

Deense moordenaar Peter Madsen kort uit gevangenis ontsnapt

Vorig jaar ontsnapte nog een bendeleider uit de gevangenis van de stad Slagelse, nadat wapens in een taartdoos de psychiatrische afdeling van de gevangenis waren binnengesmokkeld.

De Deense minister van Justitie heeft de gevangenis bij Kopenhagen waar Madsen zit om opheldering gevraagd. "Na de ontsnapping van vorig jaar zijn er extra beveiligingsmaatregelen genomen en er wordt gewerkt aan een actieplan om de beveiliging nog verder aan te scherpen. Dat is duidelijk nog steeds nodig", schrijft de minister op Twitter.

Zelfgebouwde duikboot

Madsen kreeg zijn levenslange gevangenisstraf voor het martelen en vermoorden van de Zweedse journalist Kim Wall. Hij had haar in augustus 2017 op zijn zelfgebouwde duikboot uitgenodigd voor een interview. De duikboot zonk de volgende dag. Madsen werd gered, maar van Wall ontbrak elk spoor.

Hij beweerde dat hij de journalist de avond ervoor in de buurt van Kopenhagen had afgezet, maar een paar dagen later werden in zee lichaamsdelen van de vrouw gevonden.

De Deense uitvinder verklaarde daarna dat de vrouw aan boord van de onderzeeër een ongeluk had gehad en was omgekomen. Hij bekende haar lichaam te hebben verminkt, maar heeft tot dit jaar altijd ontkend dat hij haar heeft vermoord.

In september verklaarde hij in een telefonisch interview voor een documentaire dat hij Kim Wall vermoord heeft. "Er is maar een schuldige en dat ben ik", zei hij in dat gesprek. In de documentaire vertelt Madsen niet hoe hij de journaliste heeft gedood. Ook zijn motief is nog altijd onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl