De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo (links) met de Sudanese premier Hamdok
NOS NieuwsAangepast

Trump bereid Sudan van terreurlijst te schrappen

De Amerikaanse president Trump wil Sudan van de lijst van staten die terrorisme ondersteunen schrappen. In ruil daarvoor moet de regering van het Afrikaanse land wel 335 miljoen dollar (ruim 284 miljoen euro) reserveren voor betalingen aan Amerikaanse slachtoffers van terrorisme.

De nieuwe regering van Sudan heeft grote vooruitgang geboekt, schrijft Trump op Twitter.

Het gaat om compensatie voor slachtoffers en hun families van aanvallen door terreurgroep al-Qaida op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, aldus persbureau Reuters.

Kort na de tweet van Trump volgde een reactie van premier Abdalla Hamdok: "Heel erg bedankt, president Trump". Hij zegt uit te kijken naar het moment waarop zijn land van de lijst wordt verwijderd. De plek op de terreurlijst heeft het land volgens hem veel schade toegebracht.

Buitenlandse steun

Sudan staat sinds 1993 op de terrorismelijst, toen de voormalig Sudanese dictator Omar al-Bashir aantrad. Hij werd vorig jaar afgezet.

"Doordat Sudan op de terrorismelijst staat, kan de interim-regering geen financiële steun uit het buitenland krijgen", zegt correspondent Elles van Gelder. "Daarom gaan ze betalen." Sudan heeft volgens Van Gelder buitenlands geld hard nodig. "Alles is schaars en de inflatie is gigantisch. Volgens de BBC is de 335 miljoen dollar al overgemaakt."

Ook Noord-Korea, Iran en Syrië staan nog op de lijst. Ze hebben te maken met strikte Amerikaanse regels als het gaat om financiële transacties, wapenleveranties en hulpprojecten.

Relatie met Israël

De overeenkomst tussen de VS en Sudan heeft mogelijk ook gevolgen voor de diplomatieke relaties tussen Sudan en Israël, schrijft Reuters. Details over de deal zouden nog worden uitgewerkt.

Hoewel Trump in zijn tweet niks schreef over de relatie tussen Israël en Sudan, zou een diplomatiek succes hem goed uitkomen met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Na bemiddeling van Trump werd een soortgelijke deal tussen Bahrein en Israël gesloten. De landen tekenden een akkoord om officieel diplomatieke betrekkingen met elkaar aan te knopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl