Donald Trump Reuters

De Amerikaanse president Trump zet Noord-Korea op de lijst van staten die het terrorisme ondersteunen. Dat had volgens hem al jaren geleden moeten gebeuren.

Op de lijst stonden al Iran, Syrië en Sudan. Voor die landen gelden strikte Amerikaanse regels voor financiële transacties, wapenleveranties en hulpprojecten.

Trump kondigde aanvullende sancties tegen Noord-Korea aan, maar minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zwakte dat even later op een persconferentie af. Hij noemde de plaatsing op de lijst een tamelijk symbolische maatregel, die in de praktijk nauwelijks gevolgen voor Noord-Korea zelf zal hebben. De sancties zullen hooguit landen treffen die zaken doen met Kim Jong-un.

Kernwapens

Trump zei dat Noord-Korea een bedreiging vormt voor de hele wereld. Niet alleen door zijn proeven met steeds verder reikende raketten, maar vooral door zijn ontwikkeling van kernwapens.

"Bovendien heeft Noord-Korea bij herhaling internationale terreurdaden gesteund, inclusief moordaanslagen op buitenlands grondgebied", zei Trump in een vergadering met zijn kabinet. Hij doelde daarmee op de moord, in februari in Maleisië, op Kim Jong-nam, een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

STER reclame