Boeren bij het Britse parlement
NOS Nieuws

Noodkreet Britse bedrijven: politici, sluit brexitdeal met Europese Unie

Ruim zeventig grote Britse brancheorganisaties hebben een laatste appèl gedaan op politici om een deal te sluiten met de Europese Unie. Ze hopen dat er alsnog een compromis wordt gesloten en dat daarmee een harde brexit wordt vermeden, meldt The Financial Times.

Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van boeren, de retailsector en de auto-industrie. De organisaties die de oproep hebben gedaan vertegenwoordigen samen ruim zeven miljoen werknemers.

Banenbehoud

Ze willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt zonder handelsakkoord. De bedrijven zeggen dat de deal nodig is om banen te behouden.

"Met een compromis en vasthoudendheid kan een deal worden gesloten. Bedrijven roepen leiders van beide kanten op om een uitweg te vinden", staat in een verklaring.

Johnson: EU doet te weinig concessies

Vrijdag zei de Britse premier Johnson dat zijn land zich erop moet voorbereiden dat het zonder handelsovereenkomst uit de Europese Unie stapt. Hij vindt dat onderhandelaars van de EU te weinig concessies doen om tot overeenstemming te komen.

Het Verenigd Koninkrijk, dat de Europese Unie in januari officieel verliet, heeft nog tot 1 januari 2021 om tot een definitieve handelsafspraken te komen. De Britse brancheorganisaties vrezen dat het zonder akkoord moeilijker wordt om goederen naar de EU te exporteren door onder meer "administratieve rompslomp".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl