AFP
NOS Nieuws

Zweden gaat veel meer geld uitgeven aan zijn verdediging

De Zweedse regering is van plan om de komende vijf jaar het defensiebudget met zo'n 40 procent te verhogen. Volgens minister Hultqvist van Defensie is het de grootste stijging sinds de jaren 50.

Met het extra geld, 27 miljard kronen (zo'n 2,6 miljard euro), wordt een aantal op non-actief gestelde regimenten weer operationeel gemaakt. Ook gaat het aantal dienstplichtigen met 8000 omhoog.

Verder wordt de militaire samenwerking met andere landen geïntensiveerd. Daarbij gaat het om andere Scandinavische landen en de NAVO.

Gewapende aanval voorkomen

De Zweedse regering noemt de verslechterde internationale veiligheid als reden voor het fors verhogen van de defensie-uitgaven. Minister Hultqvist heeft het bijvoorbeeld over "Russische agressie". Volgens hem kan een gewapende aanval op Zweden niet worden uitgesloten.

Het voorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Dat lijkt een formaliteit, aangezien de linkse minderheidsregering van premier Löfven het pakket maatregelen samen met twee oppositiepartijen heeft samengesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl