De behandeling van een coronapatiënt op de IC
NOS Nieuws

Terugschroeven reguliere zorg 'stuit mij als arts tegen de borst'

Herhaaldelijk is ervoor gewaarschuwd, maar inmiddels is het een feit. De reguliere zorg in de ziekenhuizen wordt, net zoals in het voorjaar, teruggeschroefd vanwege het toenemende aantal opgenomen coronapatiënten.

Zo neemt de Zorggroep Twente voorlopig alleen nog coronapatiënten op in de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. De opnamestop voor overige patiënten is ingesteld vanwege de snelle toestroom van mensen met covid-19. Overigens gaat de poliklinische zorg, spoedzorg en oncologische in deze ziekenhuizen wel gewoon door.

Spoedeisende hulp in de knel

In de grote steden moeten de spoedeisende hulpafdelingen soms tijdelijk dicht, omdat alle beschikbare bedden vol zijn. Dat is al gebeurd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag in een Kamerbriefing.

Ook in het Radboudumc komt de normale zorg onder druk te staan, weet KNO-arts Henri Marres. Het frustreert hem dat steeds meer patiënten te horen krijgen dat ze moeten wachten. "Als arts stuit me dat tegen de borst, want ik kan mijn patiënten niet behandelen. Maar ik weet ook dat de coronapatiënten echt acute zorg nodig hebben, daar heb ik ook begrip voor."

Ik begrijp ook dat de wanhoop nabij is als patiënten voor de zoveelste keer worden afgebeld voor hun behandeling.

Henri Marres, hoogleraar KNO-heelkunde

Marres is gespecialiseerd in de behandeling van kanker in het hoofd- en halsgebied. Hij legt uit dat de mensen met een geplande behandeling die langer dan een maand kan wachten, nu op een wachtlijst belanden. Net als in het voorjaar toen de wachtlijsten in het Nijmeegse ziekenhuis eveneens fors opliepen.

"De mensen die toen op een wachtlijst stonden, staan daar nog steeds op. En er komen ook nieuwe patiënten bij, dus de lijst blijft maar groeien." De meeste patiënten hebben volgens hem begrip voor de situatie. Ze weten hoe ernstig de coronacrisis is. "Maar ik begrijp ook dat de wanhoop hen nabij is als ze voor de zoveelste keer worden afgebeld voor hun behandeling. Ook diegenen die deze patiënten moeten afbellen, raken zeer gefrustreerd door telkens dit slechte bericht te moeten brengen."

1475 coronapatiënten in ziekenhuis

Het aantal door coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden is vandaag opgelopen met 65, tot 1475. Daarvan liggen er 301 op de intensive care, 24 meer dan gisteren, en 1174 buiten de IC, een stijging van 41. Als de huidige trend doorzet, liggen er volgens Kuipers eind november 5700 coronapatiënten in het ziekenhuis.

In deze video noemt Kuipers het getal 4500, maar dat is de situatie zónder de IC-bedden:

Kuipers schetst slechtste scenario: 'Driekwart reguliere zorg afschalen'

"Als je op dit moment de patiënten ideaal over het land weet te spreiden, wat een uitdaging is, dan moeten we ongeveer 19 procent van de klinische zorg inleveren", zei Kuipers in de Tweede Kamer. In het ergste geval wordt dat eind november 75 procent. "Dan blijft, naast de covidzorg, alleen de acute zorg over."

Ook in het Radboudumc is de zorg teruggeschroefd vanwege de coronacrisis. "We waren al 10 procent afgeschaald, omdat we vanwege de coronavoorschriften meer ruimte moesten maken in bijvoorbeeld de wachtkamers. Maar nu schalen we steeds verder af, omdat het aantal coronapatiënten toeneemt. We hebben veel mensen uit het westen opgenomen omdat er daar geen ruimte meer voor ze was", zegt Marres.

De arts is voorstander van de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Die zijn volgens hem hard nodig om het aantal besmettingen terug te dringen en als gevolg ook de zorg te ontzien. "Ik snap ook wel dat het moeilijk is, zeker voor de jongeren en ouderen. Maar als we met z'n allen strenger zijn dan kunnen we het tij keren. En is in het voorjaar de reguliere zorg weer op orde."

Gommers: niet genoeg bedden

Dezelfde oproep doet ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Op Instagram schrijft hij dat het vannacht erg druk was in het Erasmus MC in Rotterdam. "Er waren simpelweg niet genoeg bedden in ons ziekenhuis, waardoor mensen moesten overnachten op de spoedeisende hulp."

Gommers doet een persoonlijk beroep op jongeren om zich aan de coronaregels te houden. Bij die oproep plaatste hij een foto van zichzelf toen hij jong was. "Ik weet hoe mooi het is om dat te vieren. En we vragen nogal wat van jongeren. Toch hoop ik dat iedereen zich gaat houden aan de maatregelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl