Jip Janssen is met twee goals belangrijk voor Kampong tegen HGC (5-4)

De meest besproken hockeyer helpt Kampong stoïcijns aan nipte zege: 5-4

De ogen van de hockeywereld waren de afgelopen weken op Jip Janssen en zijn club Kampong gericht, maar het spel van de Utrechtse strafcornerspecialist en zijn club had er niet onder te lijden. De Oranje-international hielp met twee strafcorners zijn ploeg aan een 5-4 overwinning op HGC in de Tulp Hoofdklasse.

Niets leek een ruime overwinning van Kampong in de weg te staan, nadat de Utrechters op slag van rust op een 4-0 voorsprong waren gekomen. Daarna knokte HGC zich echter terug (4-3), waarna Derck de Vilder er 5-3 van maakte. De bezoekers kwamen nog terug tot 5-4.

De zaak rondom Jip Janssen

Janssen kwam in het nieuws, nadat hij op 25 september in de competitiewedstrijd tegen Tilburg in de rust plotseling was vertrokken, terwijl hij in de eerste helft nog op het veld had gestaan. Al snel ging het gerucht dat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Kampong-coach Roelant Oltmans ontkende dat het weggaan van Janssen iets te maken had met een positieve test.

Tilburg tekende daarop formeel protest aan tegen de 2-4 uitslag, omdat Kampong mogelijk een speler had laten meedoen die op basis van de coronamaatregelen niet op het veld had mogen staan bij de Utrechters.

Zaterdag, in aanloop naar de wedstrijd van vandaag, trad Kampong zelf naar buiten. De club erkende dat hockeyinternational Janssen op 25 september in de rust van de wedstrijd had ontdekt dat hij positief getest was op corona.

NOS-hockeycommentator Philip Kooke duidt de situatie:

Hockeycommentator Kooke duidt de affaire rondom Kampong-speler Janssen

Zondagochtend, ruim twee weken na het duel met Tilburg, kwam de tuchtcommissie bijeen om de zaak te behandelen. De uitslag volgt binnen vijftien dagen. In de tussentijd is Janssen gewoon speelgerechtigd.

En dus stond de strafcornerspecialist vandaag tegen HGC bij het beginsignaal gewoon in het veld. Nadat zijn ploeggenoot Martijn Havenga via een strafbal voor 1-0 had gezorgd, scoorde Janssen twee keer uit twee strafcorners.

Vervolgens werd het duel stilgelegd vanwege hevige regenval, die ervoor zorgde dat het kunstgrasveld in Utrecht nagenoeg onbespeelbaar werd. Na de hervatting liep Kampong door een goal van Terrance Pieters uit naar 4-0, waarna HGC er drie op rij scoorde.

Bekijk alle uitslagen en swipe voor de stand in de hoofdklasse:

• NOS
    De uitslagen in de Tulp Hoofdklasse van speelronde 7
  • NOS
    De stand in de Tulp Hoofdklasse na speelronde 7

Pinoké schudt Amsterdam van zich af

Tegelijkertijd vond in de hoofdstad het duel in de middenmoot tussen Amsterdam en Pinoké plaats. De thuisploeg begon sterker, maar de bezoekers namen vervolgens het heft in handen. En met succes.

Dennis Warmerdam zette Pinoké op voorsprong. De ploeg kreeg vervolgens drie strafcorners op rij, maar benutte die niet. Daarna kreeg Pinoké maar liefst vier strafcorners tegen, maar ook Amsterdam kreeg de bal er niet in.

Bekijk de samenvatting van Amsterdam-Pinoké (1-3):

Pinoké schudt Amsterdam in de hoofstad van zich af: 3-1

De bezoekers liepen vervolgens gestaag uit door goals van Alex Hendrickx (strafcorner) en Niklas Wellen, waarna kort voor tijd Tanguy Cosyns via een strafcorner de Amsterdamse eer redde.

Bloemendaal nog altijd foutloos

Bloemendaal gaat na zeven wedstrijden nog altijd foutloos aan de leiding in de hoofdklasse. Ook de zevende competitiewedstrijd op rij werd gewonnen: het werd 5-2 bij Oranje-Rood.