NOS Sport

Mannendubbelvier positief over EK-kansen: 'Zitten op niveau van WK 2019'

Mannendubbelvier klaar voor EK roeien in Poznan: 'Het wordt spannend'

Ze zorgden vorig jaar voor een enorme verrassing op de WK roeien. Abe Wiersma, Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard en Koen Metsemakers roeiden naar het goud in Linz. Vandaag gaat de mannendubbelvier op de EK voor het eerst in ruim een jaar weer een wedstrijd roeien.

"Ik ben echt superblij dat we eindelijk weer een wedstrijd kunnen varen", zegt Wiersma enthousiast. Ook ploeggenoot Wieten kijkt uit naar de EK in het Poolse Poznan. "Je kan wel zeggen dat ik er zin in heb."

Wiersma en Wieten kunnen hun laatste toernooi nog goed voor de geest halen. Dat waren namelijk de wereldkampioenschappen waar de mannendubbelvier voor het eerst in dertig jaar het goud voor Nederland opeiste in die klasse. Een paar maanden eerder werd er ook al goud behaald op de EK in het Zwitserse Luzern.

Gratis jaar erbij

De WK van 2020 werden vanwege de coronapandemie afgelast, waardoor de dubbelvier zich een jaar langer regerend wereldkampioen mag noemen. "We hebben er gratis een jaar bijgekregen", zegt Wiersma. "Omdat er geen WK én geen Olympische Spelen zijn geweest dit jaar, hebben we voor mijn gevoel die wereldtitel gewoon een jaartje extra.

Bekijk hier hoe de mannendubbelvier goud won op de WK 2019:

Mannendubbelvier laat concurrentie ver achter zich op WK roeien

De sportwereld, en dus ook de roeiwereld, lag maandenlang plat en de roeiers moesten tijdelijk individueel trainen. Toch zijn Wiersma en Wieten positief over de kansen van de Nederlandse boot op de EK. "Als we naar de tijden kijken die we momenteel varen, komen ze redelijk overeen met ons niveau op de WK van 2019", vertelt Wieten.

Wiersma: "Het wordt spannend. We hebben een periode gehad waarin we zelf moesten trainen en elkaar niet zagen, maar ik ga ervan uit dat de rest van Europa dat ook heeft gehad."

De Nederlandse ploeg is in alle klassen vertegenwoordigd tijdens de Europese kampioenschappen. De voorrondes worden vandaag geroeid, de halve finales zijn op zaterdag en de finales staan op zondag gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl