De plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Kamer debatteert twee dagen over nieuwe coronawet

Hoe leg je maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vast in een nieuwe wet? Daar gaat de Tweede Kamer twee dagen over in debat: vandaag en morgen staan in het teken van de nieuwe coronawet, die de noodverordeningen vervangt.

Je kunt het debat live volgen op NOS.nl en op NPO Politiek.

Partijen bereikten vorige week na lang onderhandelen een akkoord over die wet. Nu worden alle coronamaatregelen om het virus tegen te gaan via noodverordeningen geregeld, maar het kabinet wil een nieuwe, tijdelijke wet om dat te doen.

Kamer kan noodmaatregelen terugdraaien

De voorstellen waar het kabinet mee kwam kregen veel kritiek. Van experts, van de duizenden demonstranten die straat opgingen tegen de 'spoedwet' en ook van de Tweede Kamer. Daarom werkten coalitiepartijen en oppositiepartijen samen aan alternatieve voorstellen.

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • De coronaboete wordt verlaagd van 390 naar 95 euro.
  • De maximumgevangenisstraf op het overtreden van afstandsregels of een samenscholingsverbod wordt verlaagd van een maand naar twee weken.
  • Er komt geen landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in de wet.
  • De wet blijft maximaal drie maanden van kracht, in plaats van zes maanden.
  • In noodgevallen kan het kabinet maatregelen doordrukken, maar de Kamer houdt de mogelijkheid dat binnen een week weer terug te draaien.

Nadat het kabinet met de eerste voorstellen voor de wet was gekomen, werd er meerdere keren gedemonstreerd tegen de plannen en braken er soms hooglopende maatschappelijke discussies uit. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans, een van de luidste criticasters, stelde dat de wet ingaat tegen de grondwet. "Vrijheidsbeperking moet met instemming van het parlement, dat kan je niet overlaten aan de minister."

Ook in de Kamer was er veel discussie, maar na lang discussiëren werden regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SGP en 50Plus het uiteindelijk eens. Dit betekent dat de wet in de Tweede en de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen.

Het is niet de verwachting dat de kritiek op de coronawet of de 'spoedwet' nu helemaal weg zal zijn. Deskundigen en actiegroepen noemden de wet een inbreuk op burgerrechten. SP, PVV en Forum voor Democratie blijven ook tegen. Dat zal vandaag in het debat ook aan de orde komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl