Hugo de Jonge in de Eerste Kamer tijdens een vergadering over de corona-app
NOS Nieuws

Wekdienst 6/10: Nationale Bezinningsdag en 10 jaar Instagram

Goedemorgen op Nationale Bezinningsdag. Het kabinet wil vandaag gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en trapt een periode af waarin we als Nederlanders 'aandacht voor elkaar' hebben. Verder bestaat Instagram 10 jaar en stemt de Eerste Kamer over de corona-app.

Het is vandaag grotendeels bewolkt. Verspreid over het land vallen veel buien, lokaal ook met kans op onweer. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind met een temperatuur van ongeveer 14 graden.

weerkaart 6 oktober

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het kabinet heeft vandaag uitgeroepen tot Nationale Bezinningsdag: ze willen gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis. De dag staat in het teken van verlies door het coronavirus, zo verloor Linge Oei haar broer en Jantiene Berg haar bedrijf.
  • De Eerste Kamer stemt over corona-app van de minister van Volksgezondheid.
  • Instagram bestaat vandaag precies 10 jaar.
  • Vanavond is er een extra uitzending van het NOS-programma: Het coronavirus: feiten en fabels. Het programma begint om 20.30 en is te volgen op NPO 1 en via de sociale mediakanalen.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis verlaten. Hij werd bij het militaire ziekenhuis in Washington opgehaald door een helikopter en landde korte tijd later bij het Witte Huis. Daar moet hij verder herstellen, volgens zijn arts is Trump nog steeds besmettelijk.

De president liep op eigen kracht van het ziekenhuis naar de auto die hem naar de helikopter bracht. Hij droeg daarbij een mondkapje.

Toen Trump de trappen van het Witte Huis had betreden, deed hij het kapje weer af en stak hij zijn duimen omhoog:

President Trump weer terug in Witte Huis

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Voor het Russische schiereiland Kamtsjatka spoelen door een ernstige vervuiling sinds een paar dagen karkassen aan van onder meer zeehonden, octopussen, zee-egels en zeesterren.

De autoriteiten zeggen dat uit eerste tests grotere hoeveelheden olieproducten en de chemische stof fenol blijken. Greenpeace, dat spreekt van een ecologische ramp, dringt er bij ze op aan dat ze de bron van de vervuiling vinden.

Het Wereld Natuur Fonds zegt dat de dieren zijn gestorven door een vloeibaar vergif. Surfers verklaren dat ze ziek werden nadat ze warm water waren ingegaan.

Dit zijn beelden van de aangespoelde zeedieren; surfers zeggen voor de camera dat ze slecht zien sinds ze in het water hebben gelegen:

Kust in Oost-Rusland bezaaid met dode octopussen, zee-egels en zeesterren

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl