NOS NieuwsAangepast

President Trump terug in Witte Huis, 'Ik ben beter, misschien wel immuun'

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis verlaten. Hij werd bij het militaire ziekenhuis in Washington opgehaald door een helikopter en landde korte tijd later bij het Witte Huis. Daar moet hij verder herstellen, volgens zijn arts is Trump nog steeds besmettelijk.

De president liep op eigen kracht van het ziekenhuis naar de auto die hem naar de helikopter bracht. Hij droeg daarbij een mondkapje.

Toen Trump de trappen van het Witte Huis had betreden, deed hij het kapje weer af en stak hij zijn duimen omhoog. Ook salueerde hij naar de vertrekkende helikopter:

President Trump weer terug in Witte Huis

Trump werd vrijdag in het Walter Reed Ziekenhuis opgenomen vanwege een coronabesmetting. Volgens zijn artsen was zijn toestand nu goed genoeg om het ziekenhuis te verlaten. Hij is nog niet helemaal hersteld, zei zijn lijfarts Sean Conley, maar hij zou voldoen aan alle criteria om terug te kunnen keren naar het Witte Huis. Zo is 72 uur geleden voor het laatst koorts gemeten en is zijn ademhaling normaal.

Zelf tweet de president dat hij zich heel goed voelt. In een videoboodschap herhaalt hij zijn oproep om niet bang te zijn voor het coronavirus. "Laat je er niet door overheersen", zegt hij meerdere keren. "Als jullie leider moest ik dat doen. Ik wist dat het gevaarlijk was en risicovol, maar dat is prima. En nu ben ik beter, misschien wel immuun."

Trump zegt dat de VS de beste medicijnen van de wereld hebben. "En de vaccins komen op korte termijn."

Correspondent Marieke de Vries zegt dat Trump op het balkon van het Witte Huis kracht wilde uitstralen. "Maar hij was kortademig en klonk hees." De Vries denkt dat de achterban van Trump de beelden prachtig vindt. "Maar voor mensen die bijvoorbeeld geen geld hadden voor goede gezondheidszorg en die geliefden verloren hebben, is dit een klap in het gezicht."

De VS telt tot nu toe 7,4 miljoen besmettingen. 210.000 Amerikanen zijn aan de gevolgen van corona overleden.

De afgelopen dagen waren er nogal wat onduidelijkheden over de gezondheidssituatie van Trump. Zo ontweken zijn artsen aanvankelijk de vraag of de president zuurstof toegediend had gekregen.

Inmiddels is bekend dat Trump extra zuurstof heeft gekregen, maar onduidelijk is hoelang precies en of hij longschade heeft opgelopen. Verder werd dit weekend bekend dat de president de ontstekingsremmer dexamethason heeft gekregen, omdat zijn zuurstofgehalte zaterdag te veel was gedaald.

Verkiezingen

Op 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij Trump het opneemt tegen de Democraat Joe Biden. Trump wil zijn campagne zo snel mogelijk hervatten.

In deze video leggen we uit hoe de Amerikaanse verkiezingen werken:

Winner takes all: zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl