NOS Nieuws

Trump verlaat ziekenhuis voor rondrit langs aanhangers

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis zondag kort verlaten voor een autorit langs aanhangers die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld. Het was de eerste keer dat hij weer in het openbaar te zien was, nadat hij vrijdag in het militaire ziekenhuis was opgenomen vanwege een coronabesmetting.

Op beelden is te zien dat Trump een mondkapje droeg en vanachter een autoraam zwaaide naar het publiek:

President Trump zwaait naar fans bij ziekenhuis vanuit auto

Eerder zondag zeiden Trumps artsen dat de toestand van de president vooruitgaat en dat hij misschien maandag al terug kan keren naar het Witte Huis, om daar verder behandeld te worden. Tegelijkertijd werd bekend dat Trump de ontstekingsremmer dexamethason heeft gekregen, omdat zijn zuurstofgehalte zaterdag te veel was gedaald.

Op Twitter zegt Trump dat hij "veel geleerd" heeft over covid-19. "Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan, dit is de echte school. Ik begrijp het, het is iets heel interessants."

In dezelfde video kondigde Trump al aan dat hij een verrassingsbezoek zou brengen aan de "patriotten die op straat staan". Dat deed hij dus met zijn presidentiële colonne.

Op die actie klonk ook kritiek. Zo tweette een arts die verbonden is aan het Walter Reed Ziekenhuis dat iedereen die bij Trump in de auto zat nu veertien dagen in quarantaine moet. "Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen doodgaan." De arts noemt de rondrit van de president "krankzinnig" en een politieke stunt.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zijn er echter passende voorzorgsmaatregelen genomen om de president en iedereen om hem heen te beschermen. Het medische team van Trump vond de rondrit ook veilig om te doen, zegt hij. "Het was een korte, last minute autorit om naar zijn aanhangers te zwaaien." Na de rit is Trump weer snel naar het ziekenhuis teruggekeerd, aldus de woordvoerder.

Justitieminister in quarantaine

Meerdere mensen rondom Trump zijn inmiddels ook positief getest op het coronavirus. De minister van Justitie, William Barr, heeft zondag besloten om daarom uit voorzorg in quarantaine te gaan.

Barr was vorig weekend ook aanwezig bij de bijeenkomst in de Rozentuin van het Witte Huis, toen Trump daar Amy Coney Barrett voordroeg als nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof. Inmiddels is van acht mensen die de voordracht bijwoonden bekend dat ze besmet zijn geraakt. Op beelden van de bijeenkomst is te zien dat sommige aanwezigen handen schudden of elkaar omhelsden.

Justitieminister Barr is sinds vrijdag al vier keer negatief getest op het coronavirus, maar is toch van plan om uit voorzorg nog enkele dagen binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl