De artsen van president Trump voor hun persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Artsen: Trump nog niet volledig hersteld, maar kan wel ziekenhuis verlaten

De artsen van de Amerikaanse president Trump vinden dat hij voldoende is hersteld van zijn coronabesmetting, waardoor hij het ziekenhuis kan verlaten.

Volgens Trumps lijfarts Sean Conley is Trump nog niet volledig hersteld, maar voldoet hij inmiddels aan alle criteria die zijn terugkeer naar het Witte Huis mogelijk maken. Zo is 72 uur geleden voor het laatst koorts gemeten bij Trump, zei Conley in een persconferentie. Ook is Trumps ademhaling normaal, net als zijn zuurstofwaarden. "Daarnaast zal hij in het Witte Huis de beste zorg mogelijk krijgen", zei Conley.

Kijk hier naar de persconferentie:

President Trump kan ziekenhuis verlaten

Kort daarvoor twitterde Trump zelf dat hij vandaag nog het ziekenhuis zou verlaten. "Ik voel me erg goed", aldus Trump, die naar eigen zeggen rond 18.30 uur in de Amerikaanse avond (00.30 uur Nederlandse tijd) uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

De president ligt sinds vrijdag in het Walter Reed-ziekenhuis vanwege een coronabesmetting. In zijn tweet zei Trump ook tegen Amerikanen dat ze niet bang moeten zijn voor het coronavirus. "Laat het niet je leven beheersen", aldus Trump. "Ik voel me beter dan twintig jaar geleden!"

Trumps lijfarts Conley wilde niet ingaan op de tweet van de president toen hij daarover werd bevraagd door journalisten.

Eerder spraken medewerkers van het Witte Huis al de verwachting uit dat Trump vandaag het ziekenhuis zou verlaten. Zeker was dat alleen niet, omdat er de afgelopen dagen nogal wat onduidelijkheden waren rond zijn gezondheidssituatie.

Zo zeiden Trumps artsen gisteren nog dat de toestand van de president vooruitging. Tegelijk werd bekend dat Trump de ontstekingsremmer dexamethason heeft gekregen, omdat zijn zuurstofgehalte zaterdag te veel was gedaald.

Trumps artsen zeggen dat hij ook in het Witte Huis nog behandeld zal worden met dexamethason. Ook krijgt hij thuis nog een vijfde en laatste dosis van virusremmer remdesivir.

Rondrit

Gisteren verliet Trump kort al het ziekenhuis voor een rondrit langs aanhangers die zich de afgelopen dagen bij het militaire ziekenhuis hadden verzameld. Daar kwam flinke kritiek op, onder meer vanuit het ziekenhuis zelf.

"Waanzin", twitterde een arts van het Walter Reed-ziekenhuis. "Iedereen in de auto moet nu veertien dagen in quarantaine. Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater."

Snel campagne hervatten

Trump had vanuit het ziekenhuis al gezegd dat hij snel de campagne voor de presidentsverkiezingen wil hervatten. Die verkiezingen zijn op 3 november.

Sinds Trumps positieve test blijken ook veel directe medewerkers van de president besmet. Eerder vandaag werd nog bekend dat ook de persvoorlichter van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, het virus heeft opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl