NOS Nieuws

Twintig boeren vervolgd voor fraude met kalveren, meer dan honderd beboet

Zo'n twintig boeren moeten voor de rechter komen voor fraude met de administratie van hun kalveren. Ook heeft het Openbaar Ministerie hiervoor meer dan honderd rundveehouders boetes gegeven, variërend van 700 tot bijna 24.000 euro.

Door de fraude konden de boeren volgens het OM meer melkkoeien houden dan was toegestaan. Ze schreven meerdere pasgeboren kalveren toe aan één moederkoe, die daardoor op papier een meerling kreeg.

Andere koeien, die in werkelijkheid al hadden gekalfd, bleven daardoor geregistreerd als vaars. Dat zijn koeien die nog niet hebben gekalfd en dus geen melk geven. Deze jonge dieren tellen maar voor de helft mee in de regels voor fosfaatreductie en daardoor kon het bedrijf meer melkkoeien houden.

Door de fraude kregen sommige boeren ook ten onrechte subsidie, omdat het leek alsof ze hun veestapel hadden verkleind.

Onacceptabel

De fraude kwam eind 2017 aan het licht. Ruim 2100 bedrijven werden hiervoor geblokkeerd en mochten tijdelijk geen dieren meer af- en aanvoeren. Minister Schouten van Landbouw noemde de fraude onacceptabel. "Het beeld van de schaal waarop de overtredingen hebben plaatsgevonden vind ik zorgwekkend", schreef ze aan de Tweede Kamer.

Na onderzoek heeft het OM nu geoordeeld dat 125 bedrijven strafbare feiten hebben gepleegd. In totaal hadden ze ongeveer 3000 koeien te veel. Bij enkele boerderijen waren meer dan honderd kalveren verkeerd geregistreerd.

De helft van de 125 bedrijven sjoemelde volgens het OM bewust met de registratie. Bij de rest leek het om een vergissing te gaan. Deze bedrijven hadden volgens het OM ook de rest van hun administratie niet op orde.

Ruim honderd bedrijven komen er dus vanaf met een boete. Ongeveer twintig boeren moeten voor de rechter komen vanwege andere misstanden op het bedrijf of omdat ze niet akkoord gingen met de opgelegde boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl