NOS NieuwsAangepast

'Ongelooflijk dom en verbijsterend dat boeren frauderen met melkvee'

Schouten en LTO geschokt door fraude met registratie melkkoeien

LTO Nederland, de organisatie van land- en tuinbouwbedrijven, is verbijsterd door het nieuws dat boeren op grote schaal frauderen met de registratie van melkkoeien. "Het is heel jammer dat een aantal rotte appels deze mooie sector kapot maken", zegt voorzitter Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij.

De land- en tuinbouworganisatie had vanmorgen overleg met minister Schouten. Die had eerder vandaag bekendgemaakt dat mogelijk duizenden melkveebedrijven hebben gesjoemeld met de registratie van kalveren. De kalfjes van de ene koe werden toegeschreven aan een andere koe, die dan op papier een meerling had gekregen. Daardoor kon een deel van de koeien langer te boek staan als koe die nog geen kalf heeft gekregen en dus nog geen melk geeft. Die tellen maar voor de helft mee in de Europese regels voor fosfaatreductie.

'Ongelooflijk dom'

Meulenbroeks vindt het ongelooflijk dat sinds juli vorig jaar kennelijk duizenden boeren "onder de radar" en "moedwillig" hebben besloten om de regels te overtreden. Hij zegt dat er het afgelopen half jaar meerdere bijeenkomsten met melkveehouders zijn geweest over de fosfaatwetgeving en dat geen van de boeren toen zijn mond heeft open gedaan.

"Dit is zo ongelooflijk dom. Het is gerommel in de marge. De risico's zijn enorm en de winst die ze ermee hebben gehaald is marginaal." Volgens hem gaat het om net een paar vaarzen meer per boer en een extra fosfaatuitstoot van zo'n tien kilo per dier.

LTO Nederland gaat het ministerie ondersteunen bij het oplossen van het probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl