Sommige betogers lieten zich niet afschrikken door het waterkanon The Associated Press

In Wit-Rusland hebben opnieuw tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen het bewind van president Loekasjenko. Op sociale media is te zien dat de mensen in grote groepen richting het centrum van de hoofdstad Minsk trokken, en ook in andere steden werd gedemonstreerd.

Volgens de oppositie waren alleen al in Minsk meer dan 100.000 demonstranten. Buitenlandse journalisten hebben dat niet kunnen verifiëren. Afgelopen week trok Wit-Rusland alle accreditaties in.

De ordetroepen waren in de hoofdstad massaal aanwezig en zetten het waterkanon in tegen de demonstranten. Metrostations waren gesloten en de omgeving van het Onafhankelijkheidspaleis was hermetisch afgesloten. Gemaskerde agenten hielden meerdere betogers aan en in Telegram-groepen is te zien dat groepjes mensen zijn afgevoerd in kleine busjes.

Ordetroepen probeerden met een waterkanon de demonstranten uiteen te drijven:

Opnieuw protesten in Wit-Rusland, politie zet waterkanon in

Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie gaat het tot nu toe om zo'n twintig arrestaties, in andere berichten wordt gesproken over meer aanhoudingen. Ook drie journalisten zouden kort zijn vastgehouden. Het mobiele internet werd in de loop van de middag geblokkeerd.

Vrijlating gevangenen

De Wit-Russische oppositie had de nieuwe protesten voor vandaag aangekondigd. De betogers eisen dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten en demonstreren al weken voor nieuwe verkiezingen, na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van deze zomer.

Loekasjenko werd verkozen met 80,1 procent van de stemmen, zeggen de Wit-Russische autoriteiten, maar de EU erkent de verkiezingsuitslag niet en alom wordt aangenomen dat er massaal is gesjoemeld met de uitslag. Afgelopen week bereikten de EU-leiders een akkoord over sancties tegen Wit-Russische functionarissen. Loekasjenko staat niet op de sanctielijst.

In Minsk en andere steden in Wit-Rusland wordt sinds de verkiezingen gedemonstreerd tegen president Loekasjenko. NOS op 3 dook in de geschiedenis van 'de laatste dictatuur van Europa':

STER reclame