Ventilatie van een klaslokaal
NOS NieuwsAangepast

Ventilatie scholen niet altijd op orde, 360 miljoen voor aanpassingen

Op honderden scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de wettelijke richtlijnen, maar met wat simpele trucjes is daar op korte termijn verandering in te brengen. Voor een permanente oplossing trekt het kabinet 360 miljoen euro uit. "We moeten aan de bak", zegt Doekle Terpstra.

Omdat het belang van goede ventilatie door corona hoog op de agenda staat, bracht de commissie-Terpstra afgelopen maand de situatie op scholen in kaart. Vanwege de korte termijn bleef 41 procent van de scholen het antwoord schuldig en bij ruim een derde van de schoolgebouwen bleek alles in orde. Zo'n 11 procent gaf aan niet te voldoen aan de regels, oftewel 777 schoolgebouwen.

Terpstra benadrukt dat hij zich geen zorgen maakt. Zo lieten GGD's weten dat de situatie nergens zo extreem is dat een school moet sluiten.

Vaak helpen kleine aanpassingen al terwijl er gezocht wordt naar een structurele oplossing. Ramen en deuren kunnen tegen elkaar open worden gezet, de ventilatie kan beter worden ingeregeld of verstopte roosters moeten worden gereinigd. Concrete suggesties biedt de commissie op haar website.

Basisschool De Fontein in Alkmaar meet met een speciaal kastje de luchtkwaliteit

'Dan maar even een jas of sjaal in de klas'

Bang dat kinderen in de winter letterlijk in de kou komen te zitten, is Terpstra niet. "Leerlingen krijgen het misschien soms wat frisser, maar lang niet in elk gebouw, niet in elke klas en niet elk kind. We hoeven echt niet te vrezen dat het Siberische toestanden worden: het zal misschien soms een extra trui worden, niet handschoenen, muts en jas."

Hij raadt docenten nog aan vooral tussen de lessen door de lokalen te luchten. Ook kan het volgens hem helpen een CO2-kastje op te hangen. "Als het lichtje groen blijft, is er niks aan de hand. Springt hij op rood, dan moeten de ramen even open tot het weer in orde is."

360 miljoen euro

Om alle scholen te laten voldoen aan de richtlijnen stelt het kabinet 360 miljoen euro beschikbaar. Volgens minister Slob zal dat een kwestie van jaren worden, omdat er op dit moment door alle aandacht tekorten zijn aan apparatuur en deskundigen.

"Er is werk aan de winkel", vult Terpstra aan. "Over het algemeen kun je de situatie met simpele maatregelen verbeteren, maar er moet een plan van aanpak komen voor de langere termijn." Volgens hem is dat een kwestie van maatwerk. "De situatie verschilt per school, per gebouw, soms zelfs per lokaal."

Het zal misschien soms een extra trui worden, maar niet handschoenen, muts en jas.

Doekle Terpstra

Paul Rosemöller van de VO-raad is blij met de aandacht voor het onderwerp. "Dit thema speelt al tien jaar, omdat scholen natuurlijk liever geld uitgeven aan onderwijs dan aan stenen. Dat er nu door corona meer aandacht en geld voor beschikbaar komt, is ook gunstig voor na de coronatijd."

Rosemöller noemt het toeval dat de VO-raad juist vandaag met een dringend advies komt om mondkapjes te gaan dragen in het onderwijs. "Die discussie krijgt nu weer een impuls, maar we wisten al een maand geleden dat dit rapport eraan zat te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl