Lewis Hamilton bij de GP van Rusland AFP

Met de zege van Valtteri Bottas en de derde plaats van WK-leider Lewis Hamilton bij de Grand Prix van Rusland zou het feest bij de Formule 1-renstal van Mercedes moeten zijn.

Het ging zondag na de race in Sotsji echter alleen maar over de twee tijdstraffen die Lewis Hamilton tien extra seconden kostten bij een pitstop. Voor de WK-leider was daarna de race verloren.

Balend stond de 35-jarige Brit vervolgens als nummer drie op het podium. "Ik ga niemand als schuldige aanwijzen. Zo werkt het niet in dit team", sprak teambaas Toto Wolff in een poging de gelederen bij Mercedes gesloten te houden.

Lewis Hamilton zit zijn tijdstraf uit tijdens de GP van Rusland AFP

Hamilton, die bij een zege op gelijke hoogte zou zijn gekomen met recordhouder Michael Schumacher (91 overwinningen), kreeg twee tijdstraffen omdat hij tot twee keer toe een proefstart had gemaakt op een plek waar dat niet mocht. Al tijdens de race reageerde Hamilton verbolgen.

"Waar staat dat ergens in de regels?", riep hij over de boordradio. En na de race was zijn woede ook nog geenszins bekoeld. "Bullshit, hier is nog nooit iemand voor gestraft", zei hij.

Vage regels

"De illegale proefstart was geen fout van het team of de coureur", hield Wolff na de race vol. "Het is raar dat je tijdens de race een straf krijgt voor iets wat voor de race gebeurd is. We moeten leren van onze fouten en dat gaan we doen. De regels rond de proefstarts zijn vaag. Er staat nergens vermeld wat de juiste plek is. Er staat bij mijn weten niets in over stoppen in de fast lane. Het is gewoon niet duidelijk."

Lammers: 'Hamilton weet waar hij proefstarts mag doen, heel dom'

Naast de tijdstraf kreeg Hamilton in eerste instantie nog twee strafpunten op zijn Formule 1-licentie. Dat bracht zijn totaal op tien. Bij twaalf strafpunten binnen een jaar wordt een coureur voor een race geschorst.

Hamilton liep dus het risico een race aan de kant te moeten blijven als hij de komende weken nogmaals in de fout zou gaan. Uiteindelijk werden de twee strafpunten echter kwijtgescholden.

NOS-analist Jan Lammers vond het maar domme acties van de wereldkampioen. "Zeker op dit niveau. Hij staat op het punt alle records in de Formule 1 te breken. Hij weet precies waar hij een proefstart mag maken. Dat is een vaste plek. Hij doet het op een plaats waar het niet mag en later nog een keer. Dom en nog veel dommer als dat na overleg met zijn team gebeurt."

Verstappen steunt Hamilton

Max Verstappen nam het na de race direct op voor Hamilton. In de ogen van de Nederlander, die als tweede finishte, werd Hamilton al hard genoeg aangepakt met de tijdstraffen en waren de strafpunten op zijn licentie totaal onnodig. "Hij was al genoeg gestraft. Het leek me allemaal wat te zwaar."

Pro Shots

De wedstrijdleiding kwam enkele uren later tot hetzelfde oordeel als de Nederlander en besloot daarom de twee strafpunten op de licentie van Hamilton weer te schrappen.

De Britse coureur zou gehandeld hebben op advies van het team. Mercedes kreeg daarvoor een boete van 25.000 euro. Hamilton blijft zodoende op acht punten staan en kan weer rustig ademhalen.

Haarscheurtjes

Teambaas Christian Horner van concurrent Red Bull constateerde in Sotsji dat het onaantastbaar geachte Mercedes de laatste weken toch wat haarscheurtjes begint te vertonen.

"We kijken natuurlijk vooral naar onszelf, maar als je jarenlang domineert, kan het gebeuren dat je iets te zelfgenoegzaam achterover gaat leunen. Wij bij Red Bull zullen echter zelf beter moeten worden om Mercedes echt te kunnen bestrijden."

Nieuw: luisterfunctie in NOS-app

Sinds kort is het mogelijk om artikelen te luisteren in de NOS-app. Als je op het koptelefoon-icoontje bovenaan dit artikel klikt, dan wordt het artikel voorgelezen.

Heb je deze functie al gebruikt en een artikel in de NOS-app geluisterd? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen en zouden het fijn vinden als je die wil delen door een aantal vragen in te vullen. Alvast bedankt voor het invullen.

STER reclame