Reuters Connect

Na twee uitvalbeurten heeft Max Verstappen in Sotsji weer succes kunnen boeken in de Formule 1. Achter de Finse winnaar Valtteri Bottas (Mercedes) werd de coureur van Red Bull zondagmiddag tweede in de Grand Prix van Rusland.

Voor Lewis Hamilton waren de druiven zuur. De Brit kon in zijn Mercedes zijn 91ste zege boeken in de Formule 1 en daarmee recordhouder Michael Schumacher evenaren, maar door twee tijdstraffen van vijf seconden (proefstarts op de verkeerde plaats) was de derde plaats het maximaal haalbare voor hem.

Strafpunten licentie later ingetrokken

De twee tijdstraffen leverden Hamilton in eerste instantie twee strafpunten op zijn licentie op, waardoor zijn totaal op tien zou komen. Wanneer een coureur binnen een jaar twaalf strafpunten krijgt, wordt hij voor een race geschorst.

Dat gevaar verdween uren na de race weer, toen de twee strafpunten werden ingetrokken. Het was een fout van de Mercedes-leiding. De renstal kreeg een boete van 25.000 euro.

Lammers: 'Hamilton weet waar hij proefstarts mag doen, heel dom'

Vooralsnog gaat Hamilton fier aan de leiding in de WK-stand met 205 punten. Bottas staat tweede met 161 punten en Verstappen derde met 128 punten.

Verstappen toonde zich direct na de race tevreden met zijn eerste podiumplaats in Sotsji. "We hebben de twee Mercedessen weer gesplitst. Goed gedaan jongens", riep hij over de boordradio naar zijn team.

Prima start Bottas en onbegrip bij Hamilton

Bottas had een prima start, ging meteen Verstappen voorbij en had bijna ook de van poleposition gestarte Hamilton te pakken. De Brit hield de deur nog net dicht.

Niet veel later hoorde Hamilton dat hij bestraft werd, omdat hij voor de race twee keer buiten de pitstraat stilstond voor een proefstart. Daar was hij het duidelijk niet mee eens. "Wat? Wat een onzin! Waar staat dat in de regels?", klonk het over de boordradio.

Hamilton zat z'n straf uit toen hij de zachte banden liet vervangen door de harde. Hij kwam op de elfde plaats weer de baan op en lag al snel weer vijfde. Nadat iedereen de pits had bezocht, reed Bottas nog altijd op kop en dat bleef zo.

Achterin het veld knalde Romain Grosjean nog dwars door de kunststof blokken, op de plek waar Carlos Sainz kort na de start was gecrasht.

STER reclame