Brexit nadert: Britse banken heffen plotseling rekening van Nederlandse klanten op
Thom Opheikens
redacteur Economie
Britse banken hebben klanten in onder meer Nederland een brief gestuurd met de mededeling dat hun bankrekening wordt opgeheven. Het gaat voor het overgrote deel om particuliere rekeninghouders met een betaal- of spaarrekening, maar ook om een aantal zakelijke klanten.
Zo heeft Lloyds Banking Group, de moedermaatschappij van Halifax en Bank of Scotland, 13.000 rekeninghouders aangeschreven in Nederland, Duitsland, Ierland, Italië en Portugal. Lloyds bevestigt tegenover de NOS dat ze de dienstverlening "helaas" moet stoppen vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
Lloyds vraagt klanten hun rekening na 2 november niet meer te gebruiken. Geld dat er dan nog op staat wordt door middel van een cheque opgestuurd. Klanten wordt gevraagd hun pas door te knippen. Ook Barclays en Coutts Bank hebben klanten in Europa aangeschreven, schrijft de Britse krant The Guardian.
"Dit kwam zeker onverwacht", zegt Onno Jol, een Nederlander die tien jaar in Oxford woonde en werkte. Hij heeft nog een huis met hypotheek in het Verenigd Koninkrijk. De betalingen lopen via een bankrekening bij Lloyds.
"Als de hypotheekbetalingen niet blijven binnenkomen, kun je je eigendom verliezen," schrijft Lloyds ook in de brief. "Dat klinkt heel dreigend", reageert Jol. "Ik hoop dat het niet zo'n vaart loopt." Hij hoopt het op te kunnen lossen met Lloyds of misschien een andere bank. Maar een nieuwe bankrekening in ponden openen is moeilijk, zegt hij.
Ook de Britse Sharon Clarke, die in Nederland woont, zag het nieuws niet aankomen. Ze bankiert al 52 jaar bij Lloyds, "en dan dit", zegt ze. Ze liet haar pensioen juist op aanraden van de Britse overheid op een Britse rekening storten. Clarke zegt dat haar Facebookgroepen met Britten in Nederland explodeerden toen de brieven binnenkwamen.
Het is Clarke inmiddels gelukt om haar aanvullende pensioen op een Nederlandse rekening te krijgen. Voor haar Britse AOW geldt dat nog niet. Vanwege het coronavirus gaat alles een stuk trager, denkt ze. "Dat levert me veel stress op."
Geen vergunning
Bij een no-deal-brexit raken Britse banken na 1 januari hun vergunning kwijt om vanuit het Verenigd Koninkrijk betaal- en spaarrekeningen aan te bieden aan klanten in Nederland, bevestigt De Nederlandsche Bank (DNB).
Vorige week plaatste DNB een update op de site, waarin staat welke diensten Britse banken, verzekeraars en betaalinstellingen vanaf 1 januari niet meer mogen aanbieden. DNB waarschuwt banken: "DNB verwacht dat partijen tijdig de noodzakelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat zij ook na afloop van de overgangsperiode voldoen aan Europese en Nederlandse wetgeving."
Europees paspoort
Een aantal Britse banken heeft de afgelopen jaren wel een kantoor gevestigd op het Europese vasteland, en een zogenoemd 'Europees paspoort' verkregen om ook in het geval van een no-deal-brexit de dienstverlening te kunnen voortzetten.
Maar dat betekent wel dat klanten overgeheveld moeten worden naar die Europese vestiging. Lloyds en Barclays hebben zo'n Europees paspoort, maar kiezen er niet voor om de klanten in Nederland tijdig over te zetten.
"Waar mogelijk willen banken hun diensten blijven aanbieden aan klanten die in de Europese Economische Ruimte wonen", zegt een woordvoerder van UK Finance, een vereniging van Britse banken. "De impact op een klant hangt af van hoe de bank werkt, welk product of dienst ze leveren en de wet- en regelgeving in het land waarin de klant woont."
Dat niet in alle EU-landen de regels hetzelfde zijn komt doordat de wetgeving verschilt. DNB benadrukt dat strengere regels in Nederland niets met de brexit te maken hebben. De regels waren er al voor duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten.
Hoe zit het andersom?
Nederlandse banken met klanten in het Verenigd Koninkrijk hebben dit probleem niet. Banken die voor de brexit-datum actief waren in het VK konden zich aanmelden voor een tijdelijke vergunning. Daarmee mogen ze maximaal drie jaar op dezelfde manier actief blijven in het Verenigd Koninkrijk.
In die periode moeten ze een traject doorlopen om een Britse vergunning te krijgen. De Nederlandse banken waarvoor dit relevant is hebben zich daarvoor aangemeld.
Stroef
De onderhandelingen over de brexit tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk lopen stroef. De kans dat het niet lukt een akkoord te sluiten waardoor een harde brexit op 1 januari niet meer is te voorkomen, wordt steeds groter.