Kabinet komt met wet om maximale straf voor doodslag te verhogen
De maximale straf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) hebben een wetsvoorstel voorbereid waarin dat wordt geregeld. Burgers en instanties kunnen nu commentaar geven op het voorstel, voordat het wordt ingediend bij de Tweede Kamer.
De ministers hadden al aangekondigd dat ze de strafmaat voor doodslag willen verhogen en nu hebben ze bekendgemaakt dat ze het maximum op 25 jaar willen stellen. Ze vinden dat het verschil in mogelijke straf tussen moord en doodslag kleiner moet worden. Ook in de Tweede Kamer klinkt al langer kritiek op de strafmaat. Moord en doodslag zijn beide het opzettelijk doden van iemand, maar bij doodslag gebeurt dat in een opwelling.
Strafmaat sinds 1886 niet veranderd
Volgens Grapperhaus en Dekker doet de maximumstraf voor doodslag nu geen recht aan de ernst van het vergrijp: "Dit zeer ernstige misdrijf veroorzaakt onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers en leidt tot gevoelens van afkeer en onveiligheid in de samenleving."
De ministers wijzen verder op "signalen uit de rechtspraktijk" dat het huidige maximum voor doodslag bij zeer ernstige gevallen als knellend wordt ervaren. In hun toelichting benadrukken ze dat op doodslag al sinds 1886 maximaal 15 jaar staat, terwijl de maximale straf op moord in 2006 is verhoogd van 20 naar 30 jaar (naast levenslange gevangenisstraf).
"Als gevolg daarvan is het verschil tussen de maximale tijdelijke gevangenisstraf voor doodslag en die voor moord aanzienlijk vergroot".
Hümeyra
Vorig jaar riep de rechtbank Rotterdam de politiek op om de strafmaat voor doodslag te heroverwegen. Aanleiding was het proces tegen Bekir E. voor het doden van de 16-jarige scholiere Hümeyra. Omdat niet kon worden bewezen dat hij een vooropgezet plan had om haar te doden, werd hij veroordeeld voor doodslag en kreeg hij veertien jaar en tbs.
"Er is eigenlijk sprake van een executie van Hümeyra", zei de rechtbank. "Dan is het aan de politiek om te kijken of een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar, zoals nu in de wet staat, nog wel goed is."
Ook OM-topman Gerrit van der Burg pleitte begin dit jaar voor het verhogen van de maximale straf voor doodslag. "Het zou goed zijn als het verschil wat meer wordt rechtgetrokken", zei hij in een interview met Trouw. "Want impulsdaden kunnen ook een sluitstuk zijn van een kwalijk patroon."