OM-topman Gerrit van der Burg ANP

OM-topman Gerrit van der Burg pleit voor het verhogen van de maximale celstraf voor doodslag. Hij vindt het verschil met de strafmaat voor moord nu te groot. De ministers Grapperhaus en Dekker werken overigens al aan een wetsvoorstel voor de ophoging, en dat kan rekenen op steun in de Tweede Kamer.

Op doodslag staat maximaal vijftien jaar cel en op moord, sinds een verhoging in 2006, maximaal levenslang of dertig jaar cel. Moord betekent juridisch dat de dader van plan was om iemand om te brengen en dus enige bedenktijd heeft gehad. Bij doodslag is ook sprake van opzet, maar handelde de dader in een opwelling.

"Het zou goed zijn als het verschil wat meer wordt rechtgetrokken", zegt Van der Burg tegen dagblad Trouw. "Want impulsdaden kunnen ook een sluitstuk zijn van een kwalijk patroon." De krant benadrukt dat er sinds 2012 striktere eisen gelden voor het bewijzen van voorbedachten rade en dus moord.

Van der Burg zegt in een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal dat het oude verschil tussen moord en doodslag van vijf jaar een mogelijke maatstaf zou kunnen zijn voor de ophoging van de straf op doodslag. In dat geval zou de maximale straf uitkomen op 25 jaar cel.

Bekir E.

Eerder riep de rechtbank Rotterdam al op tot het verkleinen van het verschil in strafmaat tussen moord en doodslag. De aanleiding was het vonnis in de zaak-Hümeyra. De Rotterdammer Bekir E. werd veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs, wegens doodslag. De rechtbank zag onvoldoende bewijs dat E. een vooropgezet plan had om Hümeyra dood te schieten, tot woede van de nabestaanden.

Goed dat zowel de rechtbank Rotterdam als het OM zich hier hardop over uitspreekt, zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Doodslag, waarbij je de kans aanvaardt dat iemand door jouw handelen overlijdt, zit heel dicht tegen moord aan. Bij de zaak-Hümeyra was dat nog een stap verder, dat was bijna een executie."

De kans is zeer groot dat de strafmaat voor doodslag inderdaad omhoog gaat. Waarschijnlijk in mei gaat het wetsvoorstel van het kabinet in consultatie, zodat iedereen erop kan reageren. Daarna moet de Tweede Kamer zich erover buigen. Daar lijkt een ruime meerderheid positief.

"Als het wetsvoorstel de rechter meer ruimte geeft voor een passende straf, staan we daar niet afwijzend tegenover", zegt Kamerlid Maarten Groothuizen van D66. Ook de andere regeringspartijen en verschillende oppositiepartijen zijn voorstander van een hogere maximumstraf voor doodslag.

Trouw schrijft dat er tussen 2006 en 2018 in totaal 345 veroordelingen waren voor moord en 688 wegens doodslag.

STER reclame