NOS NieuwsAangepast

Uitspraak docent over 'moord op Baudet' uit zijn verband gerukt, zegt Hogeschool

De Haagse Hogeschool neemt het op voor een docent filosofie die in een online hoorcollege de mogelijkheid oppert van een moord op Thierry Baudet. Forum voor Democratie is boos over de video, maar volgens de hogeschool geeft de docent in het hoorcollege alleen maar een schoolvoorbeeld van onjuist redeneren, en is het geen aanzetten tot haat.

In een videofragment, dat door het account Stop Links Nieuws op Instagram is gezet, wierp de docent de volgende vraag op: "Als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet? Sorry, dit wordt opgenomen. Ik moet een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg, natuurlijk."

Forum voor Democratie zegt op Twitter over het fragment: "Dit is de haat waarmee we worden geconfronteerd. Dit soort geweldsfantasieën zijn niet normaal en mogen ook nooit normaal worden."

'Citaten uit hun verband gerukt'

De Hogeschool zegt in een reactie te betreuren dat "de citaten uit hun verband zijn getoond, en daarmee een verkeerde indruk kunnen wekken". In een korte verklaring aan het begin van de middag zegt de hogeschool: "Het getoonde fragment is afkomstig van een filosofie-college ethiek. In dit college worden ethische vraagstukken behandeld, dit is onderdeel van het curriculum. In de context van het gehele betoog van de docent is volstrekt duidelijk hoe de vragen, die in het bewuste fragment te zien zijn, zijn bedoeld."

In de rest van het gisteren opgenomen hoorcollege, dat door de NOS is bekeken, leidt de docent haar opmerking over Baudet in met een beschrijving van het filosofische spanningsveld tussen vaststaande gedragsregels (zoals: je mag niet moorden) en de gevoelde noodzaak om in elke situatie naar de context te kijken, en soms af te wijken van zulke gedragsregels.

Over het voorbeeld van moorden zegt ze: "Op het moment dat je een keer zegt: 'voor een keer mag het wel', dan kom je in gevarengebied terecht. Want als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?"

Het is niet de eerste keer dat Baudet zich bedreigd voelt door een docent in het hoger onderwijs. In 2019 deed hij aangifte tegen een docent aan de Universiteit van Utrecht, die op Facebook de uitroep had gedaan: "Volkert waar ben je?" Die verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn was een reactie op de grote verkiezingswinst van FvD bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen.

De docent werd niet vervolgd, omdat het Openbaar Ministerie de opmerking niet concreet genoeg vond om de beschuldiging van bedreiging of opruiing hard te maken. Hij werd niet ontslagen door de universiteit, maar kreeg wel een proeftijd van twee jaar opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl