Ambassadeur Pete Hoekstra, op een partijcongres van Forum voor Democratie, vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Vragen over Forum-bijeenkomst op Amerikaanse ambassade

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij een bijeenkomst die eerder deze maand is gehouden op de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Daar waren leden van Forum voor Democratie en ondernemers uitgenodigd voor wat door aanwezigen wordt omschreven als een fondsenwervingsavond voor de partij van Thierry Baudet. Ambassadeur Pete Hoekstra voerde ook het woord. De Groene Amsterdammer schrijft over de bijeenkomst.

VVD, D66, GroenLinks en SP vragen zich af of dit wel kan. "Dit had natuurlijk niet mogen gebeuren", zegt Bram van Ojik van GroenLinks. "Dit is inmenging in onze verkiezingen". Ook SP'er Sadet Karabulut laat zich in die bewoordingen uit. "Hoekstra meent FvD te moeten helpen de partijkas te vullen. Heeft minister Blok hem hier al op aangesproken?"

Verdrag van Wenen

Volgens Sven Koopmans van regeringspartij VVD is het bekend dat ambassadeur Hoekstra veel contact heeft met verschillende partijen. Ook met Koopmans heeft hij wel eens een zogeheten townhall-meeting georganiseerd in Hoofddorp, waarbij inwoners vragen mochten stellen aan de ambassadeur. "Een fundraising event op de ambassade is iets anders en niet gewenst." Koopmans wil weten of daar sprake van was.

D66 denkt dat de bijeenkomst mogelijk in strijd was met internationale verdragen over het gebruik van ambassades. "Hier is tekst en uitleg nodig", zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. In De Groene Amsterdammer spreken deskundigen van een mogelijke schending van het Verdrag van Wenen, waarin staat dat buitenlandse gezanten zich niet mogen mengen in de interne politiek van hun gastland.

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is het bovendien "not done" voor een diplomaat om zich te lenen voor partijpolitieke doeleinden in zijn gastland. In het NOS Radio 1 Journaal zegt hij: "Stel dat de Nederlandse ambassadeur in Washington een fundraising zou organiseren voor de Democraten. Dan denk ik dat hij op het eerstvolgende vliegtuig terug naar Den Haag zou zitten."

Goede banden

De vraag is dus wat de aard van de FvD-bijeenkomst was. Zelf vindt de Amerikaanse ambassade dat er niets unieks aan was, schrijft De Groene. Het zou niet zijn gegaan om een fundraising evenement maar om een townhall-meeting, waarbij bezoekers in gesprek gaan met de organisator.

Forum voor Democratie zegt in een reactie tegen De Groene dat de partij de VS, de Republikeinse Partij en de ambassadeur als "belangrijke internationale bondgenoten" beschouwt. "Wij onderhouden goede banden met hen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl