Pete Hoekstra op het congres van Forum voor Democratie
NOS NieuwsAangepast

VS-ambassadeur Hoekstra op FvD-congres: meer geld naar defensie

"Jullie moeten meer betalen voor defensie", zei Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland op het congres van Forum voor Democratie in Barneveld. Hij herhaalde als gastspreker op het congres dat Nederland twee procent van zijn bruto nationaal product aan defensie moet uitgeven, in overeenstemming met de NAVO-norm. "Wij gaan voor de twee procent", reageerde partijleider Thierry Baudet.

De ambassadeur is een van de opvallende sprekers op de ledenvergadering van FvD, die met meer dan 2000 bezoekers druk bezocht is. Hoekstra begon zijn speech met de vraag waarom hij naar het partijcongres van Forum is gekomen. "Simpel, jullie hebben me uitgenodigd. Ik besloot te komen." Dat doet Hoekstra, omdat hij zo veel mogelijk over Nederland wil leren, zegt hij. "En ik deel de visie van Amerika waar ik kan."

Congres Forum voor Democratie: Meer geld naar defensie

Zijn verhaal ging verder over het vernieuwen van de transatlantische relatie tussen de VS en Europa. Die bestaat uit gedeelde waarden, economische samenwerking en sterk veiligheidsbeleid, stelde hij.

Hoekstra noemde China en Rusland als bedreigingen en hamerde dus op meer investeringen in defensie. "Een Europees leger supporten wij niet", zei Hoekstra. Ook sprak hij over populisme en kreeg hij een lang applaus toen hij zich vertegenwoordiger van zijn president, Donald Trump, noemde.

Nexit

FvD-Europarlementariër Rob Roos sprak zich onomwonden uit voor een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. "Ik ben ervan overtuigd dat Nederland beter af is als we het contract met de EU verbreken." Roos denkt dat de Britse economie over vijf jaar beter draait dan die van de EU.

Dit in tegenstelling tot een andere spreker, de Belgische politicus Theo Francken van N-VA. "Het zou me vreselijk pijn doen als Nederland de EU zal verlaten. En ik weet niet of het de oplossing is voor migratieproblemen", zei hij. Volgens Francken zijn internationale verdragen de oorzaak van migratie naar Nederland en België, en niet de EU.

Partijleider Baudet benadrukte in zijn speech dat hij de democratie wil vernieuwen. "Het kabinet heeft nu gewoon een meerderheid en wat de mensen vinden kan ze niet meer schelen." Hij wil daarom af van 'dichtgetimmerde coalitieakkoorden' en naar een zakenkabinet dat met wisselende meerderheden gaat werken.

"We moeten weer naar de democratie zoals die bedoeld is", zei Baudet. Volgens hem is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het inperken van migratie, voor het afschaffen van de rekenrente bij pensioenfondsen en voor meer referenda. Nu gebeurt daar volgens Baudet niets mee, omdat alles in het coalitieakkoord is vastgelegd.

Aan het begin van de middag zong Lange Frans een voor FvD aangepaste versie van zijn lied Het land van, begeleid door Baudet op piano. Voor het openbare congres werd een besloten ledenvergadering gehouden.

Rumoerig jaar

Andere sprekers op het congres zijn de 'blokkeerfriezin' Jenny Douwes, oud-politieman Klaas Wilting en partijleider Baudet. Forum hoopt tijdens het partijcongres het vizier weer op de toekomst te richten na een rumoerig jaar. FvD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart de grootste partij van Nederland, maar kwam alleen in Limburg in het provinciebestuur.

Enkele maanden later werd mede-oprichter Henk Otten geroyeerd na ruzie met Baudet. Hij begon zijn eigen partij, Groep Otten, waar hij ook twee andere senatoren mee naar toe nam. Ook in verschillende provincies kozen enkele FvD'ers de kant van Otten.

Het partijcongres van Forum voor Democratie is live te volgen op NPO Politiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl