Journalist Arnold Karskens is een van de initiatiefnemers
NOS NieuwsAangepast

Ongehoord Nederland na 1 dag op 18.000 leden, 50.000 nodig: 'Zou ongehoord zijn'

Een aantal bekende Nederlanders wil een omroep oprichten die de bezorgdheid om migratie, klimaatverandering, de Zwarte Pietendiscussie en de Europese Unie centraal zet. Programma's op radio en televisie moeten een stem geven aan mensen die zich nu niet voldoende gehoord voelen. De omroep moet Ongehoord Nederland gaan heten; 18.000 mensen hebben zich al als lid aangemeld, zeggen de initiatiefnemers.

Karskens: 'We zijn niet rechts, we zijn niet links, we zijn bezorgd'

Achter het initiatief zitten oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes, acteur en schrijver Haye van der Heyden en journalisten Arnold Karskens en Joost Niemöller. De initiatiefnemers mikken op een derde van Nederland als achterban. Mediadeskundigen noemen het een "dapper plan", maar plaatsen ook kanttekeningen.

"Ze springen in een gat dat er bij de publieke omroep is", zegt televisierecensent Angela de Jong van het AD. "Veel mensen uit de regio herkennen zich niet altijd aan de Amsterdamse talkshowtafels. Uit een peiling van EenVandaag bleek vorige maand dat 71 procent van Nederland nog erg voor Zwarte Piet is, maar dat zie je nu niet terug bij de publieke omroep."

De Jong vraagt zich af of het de omroep lukt om voor het eind van het jaar 50.000 leden te halen. Dat is een van de eisen waar vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan voldaan moet worden. Binnen vier jaar moet de nieuwe omroep vervolgens 150.000 leden hebben om te mogen blijven bestaan.

Het moet geen vrijplaats voor complotdenkers en andere gekkies worden.

Angela de Jong

"Het blijft koffiedik kijken, maar als ze daar binnen 6 weken in slagen dan is dat ongehoord. Ze doen die term in hun naam dan eer aan, maar wat dan? Het moet geen vrijplaats voor complotdenkers en andere gekkies worden, zoals de talkshow van Jensen was, want dan voorspel ik ze een kort leven", zegt De Jong.

Rob Goossens, mediajournalist bij De Telegraaf, denkt dat de omroep 50.000 kan halen. "Maar ik vraag me af of ze een doelgroep aansnijden die überhaupt tevreden te houden is." Want, ontevreden leden blijven niet bij een omroep, zegt hij. Daardoor is het als aspirant-omroep lastig door te groeien naar de noodzakelijke 150.000 leden.

Als ze gaan uitzenden verwacht hij niet dat dat de best bekeken programma's bij de NPO oplevert. Hij haalt als voorbeeld de talkshow van Robert Jensen aan. "Die talkshow was ook rechts, en de achterban is vergelijkbaar met de groep waar Ongehoord Nederland zich nu op richt. Toch keek daar niemand naar. En wat is dan de toegevoegde waarde van dit genre?"

Hij zet bovendien vraagtekens bij de invloed van de politiek bij de omroep. Zowel de PVV als het Forum voor Democratie steunen Ongehoord Nederland. "Steun zoeken bij politieke partijen is niet handig, want je wil onafhankelijk zijn."

Zo spraken Geert Wilders en Thierry Baudet hun steun uit:

Thierry Baudet en Geert Wilders steunen Ongehoord Nederland

Voordeel is wel dat deze partijen nu al springplank fungeren voor de omroep, zeggen De Jong en Goossens. Met de steun van Baudet en Wilders bereiken ze in een klap een grote groep mensen. De omroep heeft vandaag een website gelanceerd waarmee de leden binnengehaald moeten worden. Leden betalen bij Ongehoord Nederland 5,72 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl